Muiterij bij MR: Alain Destexhe stapt op en richt ‘Franstalige N-VA’ op

Alain Destexhe kondigt aan dat hij de Franstalige liberalen van de MR verlaat omdat hij die partij te links vindt.
belga Alain Destexhe kondigt aan dat hij de Franstalige liberalen van de MR verlaat omdat hij die partij te links vindt.
Het Brusselse parlementslid en senator Alain Destexhe zal zich voor de verkiezingen afscheuren van de MR. Dat zegt hij woensdag in een interview met de kranten La Libre en La DH. Hij richt zijn eigen partij op, die voorlopig "Liste Destexhe" heet. Het wordt "een soort Franstalige N-VA", maar "natuurlijk zonder het confederalisme".

Alain Destexhe behoorde al een tijdje tot de rechterflank van de MR. En vooral op vlak van immigratie, een van de belangrijkste elementen van zijn programma, sloot zijn mening eerder aan bij de N-VA dan bij de MR. 

Franstalige N-VA

Het breekpunt met de MR was voor hem de stemming over het VN-Migratiepact. "De Waalse en Brusselse burgers herkennen zich niet meer in het huidige politieke aanbod over immigratie. De recente standpunten van de MR vertegenwoordigen centrum-rechts en klassiek rechts niet meer in Franstalig België", meent Destexhe. “Ik neem aan dat wij een Franstalige N-VA zullen zijn, natuurlijk zonder het confederalisme”, zegt hij.

Hij doet een oproep aan "alle Brusselaars en Walen" om hem te vervoegen. Hij heeft alvast een "klein aantal mensen" achter zich kunnen scharen voor zijn nieuwe partij. Zo heeft Waals parlementslid André-Pierre Puget zich al aangesloten, zegt Destexhe. Puget zetelt nu als onafhankelijke in het Waals Parlement. Hij was in 2014 verkozen op een lijst van de uiterst rechtse Parti Populaire (PP) van Mischaël Modrikamen, maar verliet die partij een jaar na de verkiezingen.

Plaats op de verkiezingslijst

Door zelf met een lijst op te komen, plaatst senator en Brussels parlementslid Alain Detexhe zichzelf buiten de MR, zegt partijwoordvoerder Christophe Cordier. De Franstalige liberalen hebben de plannen van Destexhe via de pers vernomen.

Volgens de MR-partijwoordvoerder is er in de recente gesprekken tussen de partijtop en Destexhe nooit over het programma gepraat, maar enkel over de plaats die Destexhe op de lijst zou krijgen. “Misschien was hij niet tevreden met de plaats die hem werd aangeboden?”, vraagt Cordier zich af.

 Waals parlementslid André-Pierre Puget heeft zich aangesloten bij de nieuwe partij.
BELGA Waals parlementslid André-Pierre Puget heeft zich aangesloten bij de nieuwe partij.

Wie is Alain Destexhe, de “arts zonder grenzen” die steeds verder naar rechts opschoof?

Politicus Alain Destexhe is een gewezen algemeen secretaris van Artsen zonder Grenzen en startte zijn politieke loopbaan in 1995 in de Senaat. Aanvankelijk werkte hij vooral rond gezondheidszorg en humanitaire kwesties. Later richtte hij zijn pijlen vooral op de linkse politieke partijen, de vakbonden en, meer recent, op migratie en de islam.

Destexhe kwam bij de Franstalige liberalen die toen nog als de PRL door het leven gingen. Binnen de partij gold de arts altijd al als een ongeleid projectiel, die af en toe in aanvaring kwam met de partijtop. MR-kopstuk Didier Reynders omschreef hem ooit als “de arts zonder grenzen die zich had omgevormd tot senator zonder grenzen”. Destexhe werd meermaals door zijn partij teruggefloten, maar nooit gestraft. Hij haalde immers stemmen binnen.

Alain Destexhe? Een arts zonder grenzen die zich heeft omgevormd tot senator zonder grenzen

MR-kopstuk Didier Reynders

Ook op lokaal vlak botste Destexhe meermaals met zijn partijgenoten. Hij is afkomstig uit Luik, maar is achtereenvolgens gemeenteraadslid in Brussel-stad, Oudergem en Elsene geweest. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen haakte hij om medische redenen af.

Destexhe zette zich aanvankelijk in voor humanitaire kwesties. Hij was een van de drijvende krachten achter de Rwanda-commissie. Maar zijn politieke focus schoof geleidelijk op. In een ietwat Amerikaanse stijl viel hij geregeld “het systeem” aan, met aanvallen op linkse partijen, vakbonden, de manier waarop Wallonië werd bestuurd, de media, migratie en de islam. Destexhe vindt dat zijn partij een te linkse koers vaart. “Ik ben rechts, zoals onze kiezers”, liet hij onlangs optekenen.

Destexhe was ook lang lid van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. In 2017 voerde die een intern onderzoek naar Destexhe, omdat hij met een Russisch regeringsvliegtuig naar de Syrische president Assad was afgereisd. Later dat jaar startte dezelfde instelling nog een onderzoek naar een vzw die Destexhe samen met Stef Goris (ex-Open Vld en ex-LDD) had opgericht. De bewuste vzw maakte rapporten over de mensenrechten in Azerbeidzjan, terwijl ze ook geld kreeg uit dat land.

Alain Destexhe.
BELGA Alain Destexhe.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Casteels

  de kracht van verandering, ook in Brussel en Wallonië.

 • marc castermans

  Eindelijk zou ik zeggen, spijtig dat de verkiezingen zo dichtbij zijn, want in Wallonië zijn er honderdduizenden die links en pseudo-rechts kotsbue zijn.

 • annie dupont

  een franstalige nva ? maw , afscheiding wallonie van vlaanderen , frans , confederalisme en brussel kolonialiseren .. immigratie ? meer vb dus ... maar voor hem is migratie het enige wat telt. denk dat hij weinig stemmen zal halen

 • Werner Cerisier

  Een droom die waarheid wordt. Een Waal die wakker wordt. En als ge zoals ik ongeveer 8 jaar op een Brussels Nederlandstalig kabinet hebt gezeten (jaren ‘ 90), dan weet ge wat ge zegt.

 • Jozef Hendrickx

  Mijnheer Geens u bent blijkbaar voorstander van het eenpartij stelsel zodat we eigenlijk niet meer moeten gaan kiezen . Veronderstel dat u Rood of Groen stemt .