MR wil niet weten van functie Maingain als verbindingsofficier tussen Brussel en Wallonië

DéFI-voorzitter Olivier Maingain.
BELGA DéFI-voorzitter Olivier Maingain.
De functie van verbindingsofficier tussen het Brussels Gewest, Wallonië en de Franse Gemeenschap, die bij de Brusselse coalitiebesprekingen aan DéFI-voorzitter Olivier Maingain was toevertrouwd, lijkt tijdens de onderhandelingen over een regeerakkoord voor Wallonië en de Franse Gemeenschap tussen PS, MR en Ecolo gesneuveld te zijn. Volgens nieuwszender LN24 heeft de MR druk uitgeoefend dat er geen enkele medewerking zou komen van de Wallonië of de Franse Gemeenschap met Maingain.

MR-onderhandelaar en uittredend Waals minister-president Willy Borsus bevestigde dit vanavond: "Er is tijdens de onderhandelingen overeengekomen om niet samen te werken met de structuur van de verbindingsofficier. U zal gemerkt hebben dat in het regeerakkoord geen melding gemaakt wordt van enige samenwerking met deze verbindingsofficier."

De creatie van de functie van verbindingsofficier werd beslist tijdens de onderhandelingen voor de regering van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof). Die functie zou gaan naar Olivier Maingain, maar de beslissing stuitte meteen op verzet van de Franstalige liberalen. "We hebben meteen gezegd dat we geen behoefte hadden aan deze bijkomende rol, die het functioneren tussen Franstaligen uiteindelijk meer zal verstoren", aldus Borsus. Er bestaan reeds dialooginstanties en dus moeten er geen bijkomen, vervolgde hij.

Volgens Borsus heeft Maingain ook geen enkele legitimiteit om een dergelijke verbindingsrol tussen Brussel en Wallonië op te nemen, gezien het povere resultaat van DéFI bij de voorbije verkiezingen in Wallonië.

Terwijl PS en Ecolo het nieuws niet wilden bevestigen of ontkennen, verklaarde Olivier Maingain dat zijn functie behouden blijft. "Ik geloof niet dat de Brusselaars gaan toegeven aan de chantage van de liberalen", verklaarde hij aan Belga.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Herbots

  Wat is de functie van deze FDFer ?

 • Claude Sanders

  Ik had graag een verbindingsofficier tussen Antwerpen en West-Vlaanderen.

 • vanaeken jokke

  Postjes het enige wat telt is ook het enige dat telt voor cd&v postjes en hun zuilen.

 • Marc Baeyens

  Postjes creëren bij de vleet betaald door de gemeenscha, zo kennen we de Franstalige politici die van geen splitsing willen weten.

 • jan piedfort

  Hoe lang gaan wij dit in België nog slikken van al die politici???