MR wil 250.000 extra jobs en nettoloon werkenden met meer dan 1.000 euro per jaar verhogen

Premier Charles Michel (MR).
BELGA Premier Charles Michel (MR).
De liberale MR van premier Charles Michel stelt voor om het nettoloon van mensen met een job stelselmatig te verhogen met minstens 1.000 euro per jaar. Een alleenstaande met twee kinderen zou zelfs bijna 1.700 euro extra moeten gaan verdienen. Dat zegt Michel vandaag in de Franstalige pers. De premier en partijvoorzitter wil ook 250.000 extra jobs creëren in vijf jaar tijd.

‘Jobs, jobs, jobs’ was al het mantra van de Zweedse coalitie, die zich bovendien sterk maakt de nettolonen al flink verhoogd te hebben. Maar uittredend premier Michel wil daar dus nog een flinke schep bovenop doen, zo blijkt. Hij stelt voor in de loop van de volgende legislatuur de fiscale druk met 10 miljard euro te verlagen om op die manier het nettoloon te kunnen doen stijgen met minimaal 1.000 euro per maand. Concreet moet de belastingvrije som verhogen van ongeveer 8.000 naar 13.500 euro.

Voor de laagste lonen zou de stijging van het salaris zelfs nog hoger uitvallen, moet blijken uit de liberale plannen. “Volgens onze berekeningen zou een alleenstaande zonder kinderen 1.236 euro per jaar extra kunnen verdienen. Een alleenstaande met twee kinderen zou 1.680 euro meer overhouden”, aldus Michel in de kranten van Sudpresse. Ook wil de MR het bedrag van de maaltijdcheque optrekken van 8 naar 10 euro.

Ook voor de werkgevers zit er eten en drinken in de MR-plannen. Nadat de regering de sociale bijdragen voor de eerste aanwerving al afschaffen, willen de Franstalige liberalen dat uitbreiden naar de eerste drie aanwervingen. Dat moet “tienduizenden nieuwe jobs” opleveren, aldus Michel. Uit de berekeningen van het Planbureau zou die maatregel op zichzelf 187 miljoen euro kosten.

Waar al dat geld voor de loonsverhogingen vandaan moet komen? Het is een vraag die ze zich ook bij oppositiepartij PS stellen. De socialisten roepen Michel dan ook op “te stoppen met de kiezer een rad voor ogen te draaien”. “Wie gelooft Charles Michel nog?”, vraagt Kamerfractieleider Ahmed Laaouej zich af in een reactie. “De vorige tax shift was al niet gefinancierd, vandaag laat Michel ons een gat van 10 miljard euro achter. We hebben niet ‘zomaar een fiscale hervorming’ maar een rechtvaardige fiscale hervorming nodig met een vermindering van de fiscale druk op arbeid door een eerlijke bijdrage van het kapitaal, via speculatie en de strijd tegen de fiscale fraude.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.263 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Ofwel verhoog je vooe iedereen ,ook pensioenen ofwel voor niemand ,maak gewoon de eerste 20000€ inkomen per persoon vrij van belasting,de mensen betalen al genoeg onrechtstreekse belastingen in vorm van taks en btw

 • ROBERT GERTS

  Jij hebt je ware aardje laten zien, lafaard!

 • spanhove kris

  En dat beloofd die net voor de verkiezingen???!!!

 • Jan Verstrepen

  En de mensen op pensioen? Je ziet dat de verkiezingen naderen het is een opbod om ter meest liegen om aan stemmen te raken, hij gaat 1000 euro bijgeven en 5000 euro meer laten betalen we hebben dat kunnen ondervinden hoe die kerel dat doet.

 • Karel Tichmann

  Ian Vandenbossche: "Wanneer krijgen die eindelijk een eerlijk pensioen"? Nooit van ze leven, want de overheid is niet je vriend, nooit geweest.