MR-voorzitter Chastel: "België zal de lijn van N-VA niet volgen”

BELGA
Olivier Chastel, de voorzitter van de Franstalige liberale regeringspartij MR, houdt vandaag in een interview in L'Echo voet bij stuk in de discussie over het migratiepact. "België zal niet de lijn van N-VA volgen, die zelf op de lijn van Oostenrijk en Italië zit, die de populistisch rechtse weg zijn ingeslagen", zegt hij.

Chastel is de voorzitter van de partij van premier Charles Michel. De eerste minister is donderdag in de Kamer duidelijk geweest, zegt Chastel: “België zal het VN-migratiepact steunen, welke bezwaren de N-VA nu ook mag opwerpen.”

"We moeten het zeggen zoals het is: de N-VA heeft het intern Belgische akkoord hierover goedgekeurd. Iedereen binnen die partij heeft dit proces gesteund: van Vlaams minister-president Geert Bourgeois tot de N-VA-ministers in de federale regering. Je kunt dus om het even wat zeggen om de publieke opinie naar de mond te praten, maar dat houdt geen steek. Er is wel degelijk een akkoord binnen de regering."

Multilaterale aanpak

België is altijd een voorstander geweest van de multilaterale aanpak van internationale problemen, zegt Chastel. De MR is "ervan overtuigd dat (het migratiepact, red.) de fundamenten kan leveren om het migratieprobleem in een multilateraal kader te gaan aanpakken. De migratiesluizen worden er op geen enkele manier door opengezet". Er kan volgens de MR-voorzitter geen sprake van zijn dat België zich op de lijn zet van de landen die een extreemrechts migratiebeleid voorstaan. "Neen! Daarmee zijn wij het niet eens en dat zal ook niet gebeuren!"

Nog volgens Chastel zou "het Vlaamse economische weefsel dat zich achter de N-VA geschaard heeft" het "dwaas" vinden als een regering die zo veel goeds gedaan heeft voor de bedrijven, de koopkracht en de consumptie als de regering-Michel niet kan verderwerken. "Als we door de schuld van de N-VA met een regering in lopende zaken of een minderheidsregering opgezadeld worden, zullen onze mogelijkheden om te hervormen niet langer dezelfde zijn.”
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jef Joossens

  Philippe Vanstaey, dat parlement vertegenwoordigd al lang niet meer de bevolking. Dat doen ze enkel net voor de verkiezingen, dan zitten ze op dezelfde lijn met de bevolking, na de verkiezingen lachen ze met de bevolking.

 • Lilianne Van Neylen

  Dus meer dan 30 % van de Vlamingen kiezen voor NVA. Tijdens een verplichte kiezing dan nog wel.En nu blijkt hoeveel dat verplicht kiezen waard is: niets dus! Ne keer niet eens met de gevestigde waarden? Dan moet je eruit stappen of ze zetten je er uit. Een complete aanfluiting van democratie. Hoe kan Michel nog maar denken dat dit oke is?!

 • Frank Van Driessche

  In België is het steeds zo geweest dat een Vlaamse meerderheid zich moest schikken naar de wil van een Waalse minderheid!

 • Mi Janssens

  Chastel moet niet over NVA praten maar over de tekst van het migratiepact dat niet mag getekend worden. Nooit de Belgen moeten moeten de tekst integraal lezen en de pers ook. Waarom is iedereen charlie hebdo geweest dan persvrijheid...jullie zouden ook moeten opkomen hiervoor.

 • Mohamed Halmaoud

  Een document gaan tekenen om een postje binnen de VN te krijgen. Hoeveel verdien je daar aan? Dat moet heel veel geld zijn, anders kan het niet zijn dat zo een machine in gang wordt gestoken om te gaan tekenen.