MR-voorzitter Bouchez: “Wij doen geen enkele deur dicht”

Georges-Louis Bouchez.
BELGAIMAGE Georges-Louis Bouchez.
"Met of zonder de N-VA, met of zonder Groen: wij doen geen enkele deur dicht." De nieuwe voorzitter van de MR stelt geen exclusieven wat betreft de samenstelling van de toekomstige federale regeringscoalitie. Maar daags voor informateur Paul Magnette (PS) opnieuw naar de koning trekt, wil Georges-Louis Bouchez niet dat "het weinige dat al gerealiseerd werd opnieuw tenietgedaan wordt".

Komen er onderhandelingen over de vorming van een paars-groene coalitie, eventueel aangevuld met CD&V, cdH en/of DéFI? Of wordt nogmaals de paars-gele piste bewandeld? Georges-Louis Bouchez is het erover eens dat er snel een federale regering moet gevormd worden. “Maar met de ontvangst van Paul Magnette op het koninklijk paleis zal de wereld niet stoppen met draaien", zei hij tijdens een uitzending van C'est pas tous les jours dimanche’ op RTL-TVI.

"We mogen ons niet in een discours van 'ja' of 'neen' laten opsluiten. De situatie is complexer dan dat. Als we enkele extra rondjes moeten lopen om bijkomende gesprekken te voeren, dan moet dat maar", klonk het. “Anderzijds mogen we onze tijd ook niet verspillen en voor de schone schijn iemand aanstellen.” Wat de vorm betreft -paars-geel of paars-groen- stelt hij naar eigen zeggen geen voorwaarden.

Bouchez wil wel een federale ploeg die op meer dan 76 Kamerzetels kan rekenen, het verzamelde gewicht van de zes paars-groene partijen in het parlement. "Zo zouden we het geen vijf jaar volhouden. Wij willen een zo groot mogelijke democratische basis, zonder al te grote onevenwichten tussen de gemeenschappen. Maar als dat niet mogelijk blijkt, willen we het land ook niet oneindig lang blokkeren.”
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marie Vanakker

  Hopelijk zonder NVA want die hebben niks goed voor met de arbeiders . Iedereen die hier NVA promoot zijn voor 100% rijke zelfstandigen die met een diepgewortelde haat voor werkvolk hun rijk rijker partij proberen promoten .

 • Odilon Saverien

  Mr Boushez je kan de deur niet meer dicht doen want je hebt de deur al op voorhand op slot gedaan.

 • RENE LENAERTS

  Voor een goede verstaander; als NVA haar communautaire fratsen in de frigo steekt komt er een heruitgave van de vorige regering. Hopelijk maken ze dan eens een echte begroting.

 • vital verstraten

  Beste Gino Denil, zonder Wallonie is Vlaanderen de RIJKSTE regio in gans de Europese unie, dan kunnen wij alles betalen, en moet dan niet tot 67 gaan werken voor een schamel pensioen. Dat moet voor u toch ook een motivatie zijn, een beetje EERLIJHEID en FATSOEN t.o.v. de Vlamingen en minder PROFETARIAAT wat men nu solidariteit noemt. Dat België maar BARST, het is GENOEG geweest al meer dan 50 jaar. Trop is TROP!!!!.

 • Fons Dewaele

  Gino Denil, NV A heeft onverteerbare eisen?? Is de roep naar convederalisme een onverteerbare eis. Neen, het zijn PS dat niet Wil praten met deze partij. Paars groen, hou Dan maar je geld goed vast, want deze zullen het er zeker uithalen.