MR in Senaat even groot als PS dankzij Duitstalige deelstaatsenator

Archiefbeeld - De Belgische Senaat
BELGA Archiefbeeld - De Belgische Senaat
De MR wordt in de Senaat even groot als de PS, nu bekend is dat Alexander Miesen de Duitstalige deelstaatsenator, van PFF, wordt. PS en MR hebben beide 7 zetels (6 deelstaatsenatoren + 1 gecoöpteerd senator). Dat zijn er twee minder dan de N-VA (8+1) en de groene fractie, als Groen (3+1) en Ecolo (4+1) opnieuw een gezamenlijke fractie vormen.

De vijfde fractie is Vlaams Belang met zes zetels (5+1). Dan volgt een trio met vijf zetels: Open Vld, CD&V en PVDA (vier aan Franstalige kant - 3 deelstaatsenatoren en 1 gecoöpteerd senator - en één Nederlandstalige deelstaatsenator). Sp.a heeft vier zetels (3+1) en cdH strandt op twee, waardoor de fractie als enige geen zitting heeft in het bureau. Dat was vorige legislatuur nog het lot van Vlaams Belang.

De Senaat bestaat uit 50 deelstaatsenatoren en 10 gecoöpteerde senatoren. Van die 50 worden er 29 aangeduid door het Vlaams Parlement, uit dat Vlaams Parlement of de Nederlandstalige taalgroep van het Brussels Parlement. Aan Franstalige kant ligt het moeilijker: van de 20 deelstaatsenatoren worden er tien aangewezen door het Parlement van de Franse Gemeenschap, acht door het Waals Parlement en twee door de Cocof (de Franse Gemeenschapscommissie). De 50ste deelstaatsenator wordt aangeduid door het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap.

Van de tien gecoöpteerde senatoren zijn er zes Nederlandstaligen en vier Franstaligen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Tom Faes

    Onmiddellijk afschaffen deze onnodige kostenpost die werkelijk tot niets dienst . NVA levert wel grote woorden maar leveren wel de meeste leden . Zou een goed voorbeeld niet kunnen zijn van ""wij leveren geen Senatoren want wij willen dit afschaffen ""punt.