MR geeft voorzitter Chastel groen licht om regeerakkoord voor Wallonië te onderhandelen

Olivier Chastel.
photo_news Olivier Chastel.
MR-voorzitter Olivier Chastel heeft van zijn partijraad groen licht gekregen om de onderhandelingen voor een nieuw Waals regeerakkoord verder te zetten. Medewerkers van MR en cdH hebben afgelopen weekend in alle discretie overleg gepleegd over de politieke crisis in Franstalig België. In Brussel gaat DéFI aan tafel zitten met Ecolo over voorstellen rond behoorlijk bestuur.

CdH-voorzitter Benoît Lutgen liet op 19 juni weten dat zijn partij niet langer met de PS wil regeren, om zo schoon schip te maken na de schandalen van de voorbije maanden. Sindsdien trappelen de Waalse en Franse gemeenschapsregeringen ter plaatse. Enkel MR lijkt in te willen gaan op de vraag van het cdH om alternatieve meerderheden te vormen. In Wallonië kunnen MR en cdH samen verder, al beschikken ze maar over een krappe meerderheid.

In Brussel en in de Franse Gemeenschap liggen de zaken moeilijker. Er is minstens een derde partner nodig. Ecolo haakte vorig week af: de groenen willen niet onderhandelen over regeringsdeelname. DéFI, het vroegere FDF, houdt de boot voorlopig ook af. Voorzitter Olivier Maingain zei afgelopen weekend dat hij de huidige Brusselse coalitie -met PS en zonder MR- wil verderzetten.

"Geen taboes"
Voor de Franse Gemeenschap zou hij een regering willen met de partijen uit de Waalse en Brusselse regering. DéFI wil wel met Ecolo praten over maatregelen rond behoorlijk bestuur, om zo de andere partijen te dwingen om over dat thema duidelijk stelling in te nemen. Morgennamiddag praten DéFI en de groenen hierover met elkaar in de Kamer.

De PS wil over alles wat goed bestuur aangaat meepraten. "Geen taboes", luidt het in een mededeling. "Wat ook de toekomst van de Brusselse regering moge zijn, we zijn bereid om radicaal de manier van besturen te veranderen op welk vlak dan ook. Om op die manier van Brussel een voorbeeldregio te maken."