Moureaux wil niet-benoeming burgemeesters in toekomst vermijden

Meer nog dan de benoeming van de drie kandidaat-burgemeesters in de Brusselse rand, eist PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux een systeem om de niet-benoeming van burgemeesters in de toekomst te vermijden.

Moureaux verzekerde dat het Franstalige front niet gebroken is na de opgelopen spanningen over de beslissing van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) om de drie kandidaat-burgemeesters opnieuw niet te benoemen. Volgens hem blijft het "essentieel" dat de Franstaligen op dezelfde golflengte zitten.
 
"Franstalige belangen niet verloochenen"
"Het is niet omdat ik bepaalde uitspraken van meneer Maingain onaanvaardbaar vind, dat we in een klap de Franstalige belangen gaan verloochenen", stelde Moureaux. "Ik zou zeggen dat de jongste gebeurtenissen ons er eerder toe brengen om de toon aan de onderhandelingstafel te verharden."

"Hysterische mensen van NV-A"
De PS-topman wil trouwens verder gaan dan de loutere benoeming van de kandidaat-burgemeesters. "Ik vraag zeer formeel dat we een systeem uitwerken dat hysterici als de mensen van N-VA niet langer toelaat om de benoeming van burgemeesters tegen te houden", stelde hij.
 
Een uitbreiding van Brussel kan daarbij een oplossing zijn, maar Moureaux ziet ook andere mogelijkheden. Hoe dan ook maakte de houding van N-VA de zaak van de drie burgemeesters volgens hem tot een "primordiaal element" bij de communautaire onderhandelingen. (belga/vsv)