Motorbende veroordeeld voor extreem geweld na stoere praat in WhatsApp-groepje

Getty Images/iStockphoto
De rechtbank van Leuven heeft tien leden van een motorbende celstraffen gegeven tot een jaar voor extreem geweld in de regio Tienen. Ze werden ontmaskerd nadat ze zich overgaven aan stoere praat in een WhatsApp-groepje.

Kevin S., Sven S., Jens P., Edgard M., Dimitri M., Ebdelouadif E.K., Hamdija B., Steven G., Dieter B. en Maarten V. stonden terecht voor het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen tussen juli en november 2016. Het parket stelde 10 inbreuken op de wapenwetgeving vast. De beklaagden bedienden zich van een samoeraizwaard, een luchtdrukgeweer, baseballknuppels, matrakken, bijlen, hamers, messen, pepperspray en traangas.

Bivakmutsen

Na de diefstal van cannabis uit hun garagebox drongen ze gemaskerd met bivakmutsen een huis binnen en sloegen ze de bewoner in het ziekenhuis. In een café sloegen ze een klant bewusteloos met een hamer en bijl. In hun WhatsApp-groepje pochten ze over hun daden, zo bleek tijdens het onderzoek.


Volgens de rechtbank gelden in motorclubs eigen regels met een onderlinge hiërarchie. "Eigen regels die indruisen tegen onze rechtsstaat kunnen niet aanvaard worden door de maatschappij waarin we leven", stelde de rechter. "Motorclubs mogen de andere leden van een samenleving niet als bedreiging ervaren. Dat was hier duidelijk het geval, zoals bleek uit de grote hoeveelheid wapens die bij huiszoekingen werden gevonden." 


Ebdelouadif E.K. kreeg voor zijn aandeel een jaar cel. Zes leden werden veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf. Drie andere beklaagden kregen acht en vier maanden cel.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.