Moslimverenigingen dienen klacht in tegen GAIA wegens racisme: "Deze poging tot intimidatie is er zwaar over"

Dit beeld van GAIA schiet in het verkeerde keelgat.
Rv Dit beeld van GAIA schiet in het verkeerde keelgat.
Vijf moslimverenigingen hebben bij het Brusselse gerecht klacht ingediend tegen dierenrechtenvereniging GAIA. Die zou met haar campagne voor een wettelijk verbod op onverdoofd slachten een inbreuk gepleegd hebben op de antiracismewet. Inmiddels is GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch al verhoord door de Brusselse politie. Dat meldt GAIA zelf in een persbericht. Het Brusselse parket geeft voorlopig geen commentaar over het dossier.

De klacht gaat uit van vijf islamitische verenigingen, waaronder koepelorganisatie Diyanet. "Ze vinden dat we aangezet hebben tot haat en geweld en de antiracismewet geschonden hebben", meldt GAIA in haar persbericht. "Diyanet en co struikelen over de afbeelding van een schapengezicht met een bloedtraan die over de wang rolt." 

De vijf organisaties beweren dat de afbeelding van het schaap met de bloedtraan moslims afschildert als "barbaren". De poster is volgens hen stigmatiserend, racistisch en beledigend. 

Sinds 2017 is dat het visuele uithangbord van GAIA's campagne voor een wettelijk verbod op onverdoofd slachten. De dierenrechtenvereniging hield vorig jaar ook een nachtelijke wake aan het Huis van het Gewest, de zetel van de Brusselse regering.

Michel Vandenbosch.
Photo News Michel Vandenbosch.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch reageert verbolgen. "Dit is een poging tot intimidatie en verdachtmaking die er zwaar over is. Hoeveel keer moet ik nog herhalen dat het GAIA uitsluitend te doen is om het dierenwelzijn? De bloedtraan die van de wang van het schapengezicht rolt, staat uiteraard symbool voor dat onmiskenbare, onnodige en vermijdbare dierenleed dat gepaard gaat met de praktijk van het onverdoofd slachten. Wij voeren vreedzaam campagne voor een verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Gewest en maken daarvoor legitiem gebruik van ons recht op vrije meningsuiting."

Vandenbosch verwijt Diyanet en de andere organisaties oneerlijkheid. "Nog steeds beschuldigen ze ons ervan niet open te staan voor dialoog met de moslimvertegenwoordigers over het onverdoofd slachten. Al jaren bewijzen we echter het tegendeel en we staan altijd open voor debat. Deze klacht is een erg slecht en agressief signaal dat we alleen maar kunnen betreuren."
90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Cornelis

  Dus: zo lang de ene dieren mishandeld krijgt de andere carte blanche om ze te pijnigen..Zo komen we re nooit.

 • Chris de Vlaming

  En waar is hier het racisme in te vinden? Misschien tegen het zwart schaap? Ze kunnen hun willetje weer eens niet doorduwen... dan maar de jokerkaart trekken, racisme. Die wint altijd! Het wordt hoog tijd dat die bevolkingsgroep eens goed op hun plaats wordt gezet! Want je mag hier tegenwoordig nog niet meer je voet verzetten of ze zitten te zagen over racisme, discriminatie, pesten.

 • Magda Esprrit

  Onverdoofd slachten voor alle dieren. Als dit wet is of wordt... Geldt dit voor het ganse land en allen die in dat land willen wonen en leven ?! Er zijn landen die andere wetten hebben. Kies het la'd dat best overeenkomt met uw wensen en verwachtingen?

 • Gerry Cle

  Ik ben tegen alle vormen van dierenleed maar ik vind het niet prioritair om te focussen op ritueel geslachte schapen terwijl men massaal dieren mishandeld in onze 'wettelijk correcte' slachthuizen en massaal gezonde biggen afslacht omdat 'brave jagers' zieke everzwijnen uit Polen uitgezet hebben om, al dan niet met stuk in de kraag, vrolijk te kunnen afschieten.

 • Mario Bocque

  Ik woon in een grote building (12 verdiepingen) en als we ze zien komen weten we al dat op die etage de miserie gaat beginnen met de andere inwoners en het huisreglement van het gebouw. Ze respecteren niets en de boel wordt gewoon plat afgeleefd.