Moslims nodigen niet-moslims uit voor iftarmaaltijd tijdens ramadan

Ook koning Filip nam vorig jaar deel aan een iftarmaaltijd.
Photo News Ook koning Filip nam vorig jaar deel aan een iftarmaaltijd.
Ook dit jaar lanceert de vzw Fedactio het nationale project Iftarmee. Met dit initiatief wil Fedactio niet-moslims bij een gastfamilie van moslims aan tafel brengen voor een iftarmaaltijd tijdens de maand ramadan. Die vindt plaats van 15 mei tot en met 14 juni. 

Vorig jaar vond de eerste editie van Iftarmee plaats. "Dat was een groot succes", aldus woordvoerder Mevlut Akgungor. "Het aantal gastfamilies dat zich ook dit jaar weer aanmeldde, is exponentieel gestegen. Daarnaast zijn er een aantal families met vluchtelingen uit verschillende landen die graag hun dankbaarheid willen tonen door hun huis open te stellen." Ook een aantal bekende Vlamingen -onder wie zangeres Eva De Roovere- verlenen hun steun aan het initiatief.

Eva De Roovere.
Photo News Eva De Roovere.

"Seksueel contact wordt vermeden"
De maand ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender. Het is een van de belangrijkste maanden voor de moslimgemeenschap: het is een moment voor reflectie, meditatie, toewijding aan God en zelfdiscipline. 

"Het is algemeen bekend dat moslims die maand vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Minder bekend is dat ze zich ook onthouden van roken en seksueel contact en dat ze laster, boosheid of onrechtvaardigheid ten opzichte van zichzelf of anderen vermijden", legt Akgungor uit.

Wederzijds begrip
Het doel van Iftarmee is mensen bij elkaar te brengen, ongeacht hun geloof of overtuigingen. "Alleen door ontmoetingen met 'de ander' kan wederzijds begrip ontstaan. Zo is aangetoond dat mensen uit grootsteden positiever staan tegenover andere culturen omdat ze er dagelijks mee in contact komen."

Fedactio, de Federatie van Actieve Verenigingen, is een koepelorganisatie die in 2010 werd opgericht door Turkse Belgen. De initiatiefnemers wilden hiermee een constructieve bijdrage leveren aan de uitdagingen binnen de maatschappij.
46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Urkens

  Ik ben blij dat onze vermaledijde beschaving aan steeds sneller tempo vervangen wordt door deze hoogstaande cultuur. Binnen 30 jaar zal het leven in West-Europa pas echt idyllisch zijn.

 • armi gaston

  keeping up appearances !!

 • Peter Gijselaar

  Ik moet er niets van hebben,liever kwijt dan rijk maar dat is mijn mening.

 • Michel Tampere

  Gaan ze nadien ook ergens samen iemand overvallen, een wagen stelen, ....?

 • Filip Van Holsbeeck

  Schone schijn