Moslimprediker Jean-Louis Denis opgepakt

Jean-Louis Denis werd in juni 2012 opgepakt toen hij demonstreerde aan het politiecommissariaat in Molenbeek. (Archieffoto)
BELGA Jean-Louis Denis werd in juni 2012 opgepakt toen hij demonstreerde aan het politiecommissariaat in Molenbeek. (Archieffoto)
Bij zes huiszoekingen in verschillende Brusselse gemeenten zijn vanochtend vijf personen opgepakt, bij wie moslimprediker Jean-Louis Denis, bijgenaamd "Le Soumis" (letterlijk: 'de onderworpene'). Dat meldt het federaal parket, dat daarmee berichtgeving in verschillende media bevestigt. De vijf worden ervan verdacht dat ze verschillende jongeren zouden geronseld hebben om te gaan strijden in de Syrische burgeroorlog. De minderjarige die werd opgepakt is vanavond ter beschikking gesteld van de Brusselse jeugdrechter.

De 39-jarige Jean-Louis Denis, een Belg die zich tot de islam bekeerde en er een radicale interpretatie van dat geloof op nahoudt, heeft een organisatie opgericht, de Resto du Tawhid, waarmee hij onder meer in Schaarbeek voedselbedelingen organiseerde. Hij zou van die bedelingen echter geprofiteerd hebben om zijn radicale overtuigingen te prediken en jongeren ertoe aan te zetten naar Syrië te vertrekken. Begin april vertrokken twee leerlingen van het Fernand Blum-atheneum via Turkije naar Syrië. De twee waren in de weken voordien herhaaldelijk opgemerkt in de omgeving van Jean-Louis Denis, onder meer bij de voedselbedelingen en preken.

Radicaliseringsproces
Naar aanleiding van het vertrek van die twee jongeren werd bij het federaal parket een gerechtelijk onderzoek geopend, onder leiding van onderzoeksrechter Panou. Bij dat onderzoek kreeg de federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel hulp van de Staatsveiligheid.
"Heel snel is gebleken dat Denis een vooraanstaande rol leek te spelen, niet alleen in de bedeling van voedsel, maar ook in de rekrutering van een groot aantal jongeren, onder wie verschillende minderjarigen, die hij zou aanmoedigen om te vertrekken naar Syrië om er de gewapende Jihad te voeren", klinkt het bij het federaal parket.

"Het onderzoek heeft een radicaliseringsproces kunnen aantonen van jongeren die ertoe gebracht werden de opvoeding door hun ouders te verwerpen, evenals de fundamentele waarden van onze democratische samenleving. Deze radicalisering lijkt zich te voltrekken door middel van preken, videoreportages, de verspreiding van documentaires waarbij opgeroepen wordt tot de Jihad, weze het onder het mom van de activiteiten van Resto du Tawhid of daarbuiten."

De speurders konden niet alleen de activiteiten van Jean-Louis "Le Soumis" in kaart brengen maar ook van verschillende andere personen die mogelijks een rol spelen bij de radicalisering van jonge rekruten en het logistieke aspect van hun vertrek naar Syrië.

5 mensen opgepakt
Vanochtend viel de Brusselse FGP binnen op zes adressen, in verschillende Brusselse gemeenten. Daarbij werden vijf personen opgepakt en werd een hoop documenten en informaticamateriaal in beslag genomen. De vijf arrestanten worden nu verhoord door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Brussel en vier van hen zullen mogelijk later maandag voor de onderzoeksrechter gebracht worden. De vijfde, een minderjarige, zal naar alle waarschijnlijkheid ter beschikking gesteld worden van de jeugdrechter.