Moslimprediker die lezing gaf in Genk riep op Facebook op geld te storten voor terreurverdachte

Ali Houri in de inmiddels verwijderde Facebookvideo waarin hij oproept geld te doneren.
rv Ali Houri in de inmiddels verwijderde Facebookvideo waarin hij oproept geld te doneren.
Een van de twee Nederlandse predikers die dit weekend in het Genkse stadhuis een lezing heeft gegeven over wat een goede moslim zijn inhoudt, heeft begin deze maand op Facebook een oproep geplaatst om geld te storten voor een terreurverdachte. De video is in de vooravond offline gehaald. Volgens Genks burgemeester Wim Dries werden de sprekers op voorhand echter grondig gescreend.

De sprekers Abid Tounssi en Ali Houri vertelden jonge moslims in het stadhuis dat ontucht, te korte jurkjes en een café binnenlopen zondig is, net als muziek beluisteren. De lezing en het feit dat die mocht plaatsvinden in het Genkse stadhuis, lokte veel verontwaardiging uit. 

Volgens burgemeester van Genk, Wim Dries, werden de sprekers op voorhand doorgelicht en was er geen probleem. Toch blijkt dat Ali Houri enkele weken geleden op Facebook een oproep heeft gelanceerd om geld te storten aan een terreurverdachte: Tarik Ibn Ali ofwel Tarik Chadlioui. 

Tarik Ibn Ali ofwel Tarik Chadlioui, destijds inspirator van Shariah4Belgium.
Photo News Tarik Ibn Ali ofwel Tarik Chadlioui, destijds inspirator van Shariah4Belgium.

Terreurcel

Chadlioui, een Marokkaanse Belg, werd dit jaar in Birmingham opgepakt op verdenking van het leiden van een terreurcel op Mallorca die leden voor IS rekruteerde. Bovendien zou hij ook achter de radicalisering zitten van een van de daders van de aanslagen in Parijs in november 2015 door in een Parijse moskee radicale preken te houden tegen de "ongelovigen". Chadlioui woonde lang in Antwerpen en staat bekend als een inspirator van Shariah4Belgium, maar trok in 2012 weg, al werd hij hier nog regelmatig gespot om lezingen te geven. H 

Ali Houri noemt Chadlioui in de Facebookvideo echter iemand die "alles, zijn tijd, zijn gezin, heeft opgeofferd om de gemeenschap te dienen". "En dat overal ter wereld." Daarom roept Houri zijn volgers op om geld te storten voor de terreurverdachte en zijn gezin. "Deze persoon is juist een soort persoon die ver van die radicale en slechte ideeën zit, die ze net bestreed met laagdrempeligheid en goedheid, die de middenweg van de islam volgt. Hij wordt nu beproefd."

De Facebookvideo is in de vooravond offline gehaald.
182 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludwine Eeckhout

  Nog geld durven vragen voor een terrorist??? Hoe durven ze dat nog?? Oppakken, dat moet er gebeuren en desnoods het land uit! Niet meer vrijlaten die schurken!!! Geen haar beter dan die terroristen want hij wil die nog steunen bij. Smeerlappen!!!

 • vanaeken jokke

  De rode tentakels Tommeke zitten nog overal verspreid in Antwerpen of denkt gij dat ze na zeventig jaar wanbeleid en postjes uitdelen dat op drie jaar opgelost hebben.Hoe denkt gij dat die perslekken er komen op federaal niveau allemaal sossen .

 • edwin Lauwereins

  Genk zou beter wat inburgeringscursusen geven, dan zullen ze misschien wat meer respect tonen voor onze normen en waarden. Sommigen wonen hier al meer dan 20 jaar en spreken en begrijpen niet eens onze taal laat staan werken. Of is het de bedoeling een bestaand systeem over te nemen en te Islamiseren.

 • Marc Baeyens

  De 'goedbedoelde' moskeeën en imams zijn bezig ons land over te leveren aan de islam. Dat wordt met de dag duidelijker. Van integratie zal nóóit sprake zijn. Ondertussen worden ze door onze linkse partijen cD&v sp.a en Groen mooi in de watten gelegd. 17.19

 • Nick Piekenick

  Zal terug niks gebeuren met de verkiezingen in het vooruitzicht.....de stemmen van de nieuwe brave vredelievende en verdraagzame belgen...daar mikken ze op...ocharme