Moslimmama reageert op relletje: "Waarom zou Sinterklaas het schoentje van ons zoontje vergeten?"

Onderzoek naar Facebookbericht Vlaams Belang Kapellen

Dean is veertien maanden oud. Ook bij hem kwam de Sint afgelopen nacht langs.
RV Dean is veertien maanden oud. Ook bij hem kwam de Sint afgelopen nacht langs.
"Als er iets te krijgen valt, gooien ze al hun principes en geloofsregels overboord." Dat was de boodschap van Vlaams Belang Kapellen bij een foto van een moslima die met haar kinderen poseert bij Sinterklaas. Staatssecretaris Zuhal Demir reageert verbolgen, net als enkele moslimmoeders. Valerie Noor Debusschere uit Antwerpen bijvoorbeeld stuurde ons een mailtje.

Mama Valerie Noor Debusschere woont met haar man Mohammed in Antwerpen. Samen hebben ze een zoontje van 14 maanden, Dean. Het koppel werd geboren in ons land, groeide op in onze samenleving. Valerie Noor bekeerde zich vier jaar geleden tot de islam. Maar toch wordt thuis Sinterklaas gevierd.

"Ons zoontje wordt islamitisch opgevoed, maar toch kwamen Sinterklaas en Zwarte Piet bij hem langs. Wij zijn een jong gezin dat leeft volgens de richtlijnen van de islam, we wonen in Antwerpen en zijn eigenlijk enorm geschrokken bij het bericht en de reacties die volgden op de foto van een moslimmama die met haar kindjes de Sint bezocht in het shoppingcenter. Ook ons flinke zoontje Dean kreeg deze nacht bezoek van Sinterklaas en Zwarte Piet. Hij had gisteravond zijn schoentje gezet. 's Morgens werd hij dan ook wakker met heel wat cadeaus naast zijn schoen. Waarom zou Sinterklaas het schoentje van ons zoontje vergeten? Moet hij dan denken dat hij dit jaar niet flink is geweest? En alle andere kindjes wel?" 

"Wij zijn enorm aangedaan om wat er zich nu in de media afspeelt. We vinden het dan ook heel triestig dat dit anno 2017 nog gebeurt. De Belgische burger wil dat wij, moslims, ons meer integreren. Wanneer dit gebeurt - door bijvoorbeeld Sinterklaas te vieren - verschijnen de lelijkste reacties. Niet te begrijpen! Wij blijven in elk geval elk jaar opnieuw ons schoentje zetten voor Sinterklaas. Want élk braaf kind verdient pakjes."

Groetjes,
Mohamed (21) en Valerie Noor (22), ouders van Dean (14 maanden)

Onderzoek

Vanavond werd ook bekend dat het Brusselse parket een opsporingsonderzoek heeft geopend na een klacht van de vrouw op de foto. "De dame op de foto heeft vandaag bij de politie in Brussel klacht ingediend voor aanzetten tot xenofobie en haat tegen een bepaalde groep, en voor schending van het portretrecht", zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. 

"Als gevolg van die klacht is een opsporingsonderzoek geopend. Vermoedelijk zal het dossier nu overgemaakt worden aan het parket Antwerpen, aangezien de feiten in dat arrondissement zouden gebeurd zijn, maar dat moet nog nader onderzocht worden."
138 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Celien Koeck

  Als ik al de reacties lees, word ik wel droevig van. Als dit moslimkoppel de Sint willen laten komen voor hun zoontje, waar ze zelf centjes aan geven, wie zijn wij dan om de vinger te wijzen? Zijn wij christenen dan zo veel beter?! Ik ken enkele moslims die tijdens de suikerfeesten gezellig komen delen met mij en andere niet-moslims. Delen wij met kerst? Zelf nog niet naar eigen gelovigen... Dus kijk eerst naar jezelf voor je commentaar geeft.

 • dominique castelein

  tijd dat we het voorbeeld volgen van Denemarken,hoog tijd

 • dominique van beylen

  wel mevrouw moslim, juist omdat jullie moslims zijn en niet in sinterklaas geloven, jullie hebben het suikerfeest, alleen als jullie het gratis krijgen dan geloven jullie daar ineens in. Ineens lopen er massa's allochtone kinderen mee in de stoet van sinterklaas omdat er snoep wordt uitgedeeld, hetzelfde met Drie Koningen dan zijn ze er als de kiekens bij. Daarom mevrouw de moslim.

 • Jean De Grande

  Sorry gerry cle, maar mijn (katholiek opgevoede) kinderen hadden NIET het recht om zo maar thuis te blijven met het offerfeest. Dat was een ongewettigde afwezigheid. En nu gij weer.

 • Elisa Cools

  Van 2 walletjes eten wanneer het hun uitkomt!