Moslimexecutieve kreeg 640.000 euro subsidies per jaar

Sinds haar ontstaan in 1999 heeft de Moslimexecutieve ruim 6,3 miljoen euro subsidies gekregen, wat neerkomt op 644.000 euro subsidies per jaar. Dat heeft Justitieminister Jo Vandeurzen vandaag in de Kamercommissie Justitie gezegd.

Op sterven na dood
De Moslimexecutieve, het vertegenwoordigdend orgaan van de moslims van België, is op sterven na dood. Enkele weken geleden kon de executieve niet opnieuw samengesteld worden én er lopen verschillende gerechtelijke onderzoeken naar gesjoemel binnen de organisatie.

Zo is de intussen opgestapte voorzitter in verdenking gesteld wegens schriftvervalsing, gebruik van valse stukken en misbruik van vennootschapsgoederen. De Belgische staat heeft zich burgerlijke partij gesteld, liet Vandeurzen vorige week al weten.

Onduidelijke toekomst
Hoe het verder moet met de moslimvertegenwoordiging in ons land, is ook voor de Justitieminister nog niet duidelijk. Op 14 maart probeert een algemene vergadering nog eens een nieuwe executieve vast te stellen. Intussen komen er vanuit de moslimgemeenschap allerlei voorstellen. Vandeurzen wil alle voorstellen ernstig bestuderen.

Kamerlid Rob Van de Velde (LDD) vindt dat de overheid zich niet moet mengen met godsdienten en die ook niet moet subsidiëren. "Alle godsdiensten moeten zelfbedruipende gemeenschappen worden", zegt hij. (belga/svm)