Moslima's verzorgen joden en christenen in Antwerps rusthuis

THINKSTOCK
"Diversiteit is geen hinderpaal om gelukkig samen te leven", zo luidt het credo van directeur Luc De Proost van het joodse woonzorgcentrum Apfelbaum-Laub Harmonie in Antwerpen. Het blijken geen holle woorden. Christenen, joden en moslims resideren er niet alleen maar werken er ook perfect samen. Dat schrijft het christelijk opinieweekblad Tertio.

Het joodse woon- en zorgcentrum telt een honderdtal residenten waaronder 45 mensen van joodse origine, de anderen zijn voornamelijk christelijk geïnspireerd. Zij worden onder meer verzorgd door een dertigtal moslima's.

Het multiculturele project is uniek in Europa. "Onze woongemeenschap is een weerspiegeling van wat op straat leeft. Niets meer, niets minder", verklaart directeur Luc De Proost het succes. "Onze samenleving snakt naar wat we hier in ons geriatrisch centrum doen."

Volgens de directeur moet je wel altijd één voorwaarde in het achterhoofd houden: "Verplicht elkaar tot niets, aanvaard wie je medemens is, ook al kan je niet meteen alles plaatsen wat hij doet."