Moskeeën werven vrouwen aan

Moslimexecutieve op zoek naar 9 theologes en 9 predikantes

Salah Echallaoui, vicevoorzitter van de Moslimexecutieve.
photo_news Salah Echallaoui, vicevoorzitter van de Moslimexecutieve.
De Moslimexecutieve gaat voor het eerst vrouwelijke ‘geestelijken’ aanwerven - en meteen achttien: negen theologes en negen predikantes. Ze zullen aan de slag gaan in de erkende moskeeën in ons land. Hun lonen worden betaald door de overheid.

Het Executief van de Moslims van België, beter bekend als Moslimexecutieve, is de officiële vertegenwoordiger van de islamitische erediensten in ons land. Het orgaan is onder meer bevoegd voor het aanvragen van erkenningen van moskeeën, de aanstelling en de opleiding van imams en de organisatie van het islamitisch onderwijs.

Om het theologisch aanbod voor de islamitische gemeenschap in ons land te vergroten, wil de executieve nu ook vrouwelijke vertegenwoordigers op pad sturen. De achttien vacatures moeten wel nog worden ingevuld. De vrouwen zullen taken krijgen in de erkende moskeeën in ons land. Volgens de meest recente cijfers (2017) telt het Vlaams Gewest er zo 28, het Waals Gewest 39 en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 17. Elk gewest krijgt straks drie theologes en drie predikantes toegewezen.

Daarnaast mag de executieve, die vandaag uit 17 mensen bestaat, ook vier adviseurs aanwerven. De weddes van de in totaal 22 nieuwe vertegenwoordigers van de islam - samen goed voor een kleine 780.000 euro per jaar - zullen betaald worden door de FOD Justitie, die bevoegd is voor de erediensten. Vorig jaar werd in totaal 4,4 miljoen uitbetaald aan islamitische bedienaars. Voor de dienaren van de katholieke, protestantse, orthodoxe, anglicaanse en Israëlitische erediensten was dat 87,24 miljoen.

Bij het Executief van de Moslims was niemand bereikbaar voor commentaar.
111 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johannes Smikkelson

  Frans Deridder, conclusie is dus: alle geloven weg. Bedankt om ons punt te ondersteunen.

 • Ivan De Bakker

  Hun lonen worden betaald door de overheid. Dus ik betaal mee aan iemand die andere mensen leugens wijsmaakt, oproept tot homohaat, komaf wil maken met de gelijkheid tussen man en vrouw. Moet kunnen. Gelukkig heeft de politieke elite mijn stem ook weer genegeerd. Net zoals die van 800000 medevlamingen.

 • Maeng Saab

  @frans de ridder : je hebt leo zijn argument niet ontkracht door bij een ander geloof ook fouten te vinden.

 • Patrick De Buck

  Meer dan 90.000.000€ per jaar om mensen leugens wijs te maken. Moet een geloof niet betaald worden door zijn eigen aanhangers? Dan zou men pas bewijzen hoe gelovig men is en wat men over heeft voor zijn geloof.

 • Frans Deridder

  @Leo Peeters-Duym: Zoek op Leviticus 20:13 (uit de Bijbel) " Wie met een man het bed deelt als met een vrouw, begaat een gruweldaad. Beiden moeten ter dood gebracht worden en hebben hun dood aan zichzelf te wijten. " Gelieve uzelf wat beter te informeren voordat je hier bagger komt verkondigen over een geloof waar je zelf geen bal van weet. Dank u.