Mortselse 'drive by shooters' krijgen werkstraffen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de vier leerlingen van het GTI in Mortsel die in april voor de grap een 'drive by shooting' georganiseerd hadden, donderdag veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur en een boete van 550 euro.

Diego M. (19), Benjamin A. (20), Gino H. (19) en Kane H. (19) hadden op 28 april nog twintig minuten over van hun middagpauze en wilden een grap met een medeleerling uithalen. Ze stapten in de auto van Diego's vader en zagen hun 'doelwit' langs het speelplein aan de Dieseghemlei in Mortsel lopen.

Ongeladen gasdrukrevolver

Benjamin A. haalde een ongeladen gasdrukrevolver tevoorschijn, richtte het wapen op de jongeman en loste twee schoten. Verschillende voorbijgangers gingen bij het horen van de knallen op de grond liggen. Mogelijk dachten zij aan het bloedbad dat een schutter nog niet zo lang voordien had aangericht in een Duitse school.

De politie werd verwittigd en die trof het voertuig van de beklaagden in de buurt aan. Even later werden Diego M. en Benjamin A. uit hun klas geplukt door de politie. Een dag later ondergingen hun kompanen hetzelfde lot.

Boksijzer

Benjamin A. bekende dat hij de gasdrukrevolver al twee jaar bij zich droeg, omdat hij zich bedreigd voelde door iemand. Om die reden had hij ook een boksijzer bij, wat een verboden wapen is. De revolver is vrij te verkrijgen in de handel, maar je mag het enkel bij je dragen mits wettige reden.

Kane H. beweerde dat hij niet op de hoogte was van de plannen van zijn vrienden, maar dat vond de rechtbank niet geloofwaardig. De drie anderen verklaarden dat ze gewoon maar een grap wilden uithalen en dat ze niet beseft hadden dat anderen het wel eens ernstig konden nemen. De verdediging had om een opschorting gevraagd, maar dat vond de rechtbank geen gepast signaal. (belga/mvdb)