Morgen mogelijk weer treinen op lijn Aat-Geraardsbergen-Denderleeuw

Het verkeer op de lijn die Aat via Geraardsbergen met Denderleeuw verbindt, zal mogelijk morgen hervat kunnen worden. Vanochtend woedde een brand in het seinhuis in Geraardsbergen. Voor spoorwegnetbeheerder Infrabel die beslissing kan nemen, moeten de komende uren nog herstellingen en tests uitgevoerd worden. "Enkel als die tests en controles positief zijn, kunnen we het verkeer op die lijn heropstarten", meldt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel. "We hopen dat dat morgen in de loop van de dag kan gebeuren. De andere lijnen zullen pas over enkele dagen weer in werking gesteld kunnen worden." In tussentijd blijven de vervangbussen rijden.

De treinen op die lijn zullen morgen echter nog niet op normale kracht rijden. "Er zullen minder treinen zijn dan anders, en plaatselijk zullen ze zich ook aan snelheidsbeperkingen moeten houden", zegt Petit.

Dagelijks passeren goed 200 treinen in het station van Geraardsbergen. "Dat betekent dat duizenden reizigers impact ondervinden", zegt Petit. "Hun reistijd wordt met ongeveer een halfuur verlengd. Tussen Geraardsbergen en Zottegem, Ninove, Lessen en Edingen rijden een tiental bussen."

De brand, die rond 05.00 uur vanochtend uitbrak in het seinhuis, is veroorzaakt door een defecte kabel van de bovenleiding. Die kabel, goed voor 3.000 volt, is losgekomen en op de spoorinstallatie terechtgekomen. Dat veroorzaakte kortsluiting in de technische post met de apparatuur en in het seinhuis.