Moordenaar en oplichter LaCote zit in Zimbabwe

Na bijna twee jaar heeft het gerecht in Brugge opnieuw een spoor naar Jean-Claude LaCote, de 43-jarige meester-oplichter die in 1996 in De Haan een Britse zakenman vermoordde. LaCote sloeg samen met zijn vrouw Hilde Vanacker op de vlucht en is nu boven water gekomen in Zimbabwe. Binnen enkele maanden moeten ze samen terechtstaan voor het assisenhof in Brugge.
 
Het is niet omdat Jean-Claude LaCote gezien werd in Zimbabwe dat hij ook persoonlijk zal terechtstaan op zijn proces. "Of hij nu in Zuid-Afrika zit of in Zimbabwe, die landen leveren zogoed als zeker niet uit. Eigenlijk helpt dit ons dus niets vooruit", zegt Jean-Marie Berkvens, procureur des Konings in Brugge.
 
Op 23 mei 2006 vonden wandelaars het lijk van Marcus Mitchell (44) in een sparrenbosje in De Haan.
 
Zijn vrouw leidde de politie naar Jean-Claude LaCote, een Canadees-Ivoriaanse man uit Knokke met wie haar echtgenoot een firma zou stichten, schrijft La Dernière Heure.
 
Vier dagen na de moord pakte de politie Jean-Claude LaCote en zijn vrouw Hilde Vanacker op. In september 1996 werd hij door de Kamer van Inbeschuldigingstelling van Gent vrijgelaten. LaCote verdween met de noorderzon, eerst naar Canada en later naar Zuid-Afrika. Daar werd LaCote een nationale beroemdheid als maker van de docudramareeks over de politie Duty Calls. (belga/vsv)