Moord op 16-jarige in De Haan na 15 jaar nog niet vergeten

Het onderzoek naar de moord op de Duitse tiener Carola Titze in De Haan in juli 1996 is nog altijd in onderzoek bij het parket in Brugge. "Dat dossier is nog niet afgesloten", zegt eerste substituut Baervoets. "Het dossier bevindt zich voor bijkomende onderzoeksdaden bij de onderzoeksrechter. Telkens als er zich nieuwe elementen aanbieden, wordt daarop ingespeeld." Ook burgemeester Beirens is de moordzaak nog niet vergeten.

De zestienjarige Carola Titze uit Vechta was begin juli 2006 met haar ouders op vakantie in Sunparks in De Haan. Op 5 juli 1996 vertrok ze rond 10 uur voor een wandeling naar het strand. Ze keerde niet terug. Toen bleek dat het vermoeden dat ze naar Rock Torhout zou zijn getrokken met vrienden, niet klopte en ze na enkele dagen ook niet in Duitsland opdook, werd een zoekactie opgezet. Het zwaar verminkte lichaam van de tiener werd op 11 juli teruggevonden in de duinbossen tussen Wenduine en De Haan.

De tiener droeg toen ze werd gevonden nog de kleren die ze aanhad bij haar verdwijning. Vermoedelijk werd ze gewurgd. Tijdens het onderzoek bleek dat Carola Titze het laatst gezien werd in het bijzijn van een vermoedelijk Oost-Duitse jongeman in een discotheek in het vakantiepark. Hij zou daar over zijn strafrechtelijk verleden hebben gepocht.

Weinig tips
Van de jongeman werd destijds in België en Duitsland een robotfoto verspreid, maar dat leverde geen noemenswaardige tips op. In 2001 reisde een delegatie van het Brugse gerecht naar Duitsland voor bijkomend onderzoek.

Begin 2010 werd het dossier Titze opnieuw onder de loep genomen naar aanleiding van de bekentenissen van Ronald Janssen in andere moorddossiers, maar dat leverde niet onmiddellijk iets op.

Ook Christine Beirens, burgemeester van De Haan, is de zaak Titze nog niet vergeten. "Vijftien jaar na de moord is het geen actueel gespreksonderwerp meer, maar iedereen in de gemeente kent de zaak en kan perfect de plaats aanduiden waar het lichaam van de zestienjarige werd gevonden. Bij de politie doet de zaak zeker een belletje rinkelen bij de start van de zomervakantie. Preventief kan je echter niet veel op die zaak anticiperen."

"Beperkte slaagkansen"
"De mensen weten dat het nabij Sunparks was en in de zomer", doet de burgemeester het verhaal. "We beseffen dat het moordonderzoek er één is met beperkte slaagkansen. Het onderzoek wordt er met de jaren niet gemakkelijker op. Er zijn ook nog veel vragen die overblijven. Is ze in Sunparks vermoord of in de duinbossen?"

Tijdens de zomer zijn er in De Haan meer politiepatrouilles. "Maar geen enkele kustgemeente kan dergelijke gewelddaden tegenhouden. Niemand is er vrij van. Mogelijk is de controle in het vakantiepark wel verscherpt. Wellicht wordt wie er binnenkomt iets beter in het oog gehouden. Maar ook dat is geen evidentie. We hopen dat de mensen alerter zijn."

Geen imagoschade
Imagoschade heeft De Haan aan de zaak niet overgehouden. "De zaak is gekend, maar daarom wordt De Haan niet als gevaarlijker ervaren. Dat hebben we toch niet gemerkt. Gelukkig is deze moordzaak niet het eerste waar de mensen aan denken als ze aan onze rustige en groene badplaats denken", besluit Beirens. (belga/adha)