Moord met 26 messteken bestraft met 24 jaar cel

Het stoffelijk overschot van slachtoffer Irisleidi Tamayo wordt naar buiten gebracht uit de woning in de Eethuisstraat.
Marc De Roeck Het stoffelijk overschot van slachtoffer Irisleidi Tamayo wordt naar buiten gebracht uit de woning in de Eethuisstraat.
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Nesib B. (34) veroordeeld tot 24 jaar cel voor de moord op zijn ex-vriendin Irisleidi Tamayo (26). Hij had haar voor de ogen van hun kinderen met 26 messteken om het leven gebracht in hun woning aan de Eethuisstraat in Merksem. Het openbaar ministerie had 26 jaar gevorderd.

Nesib en Irisleidi vormden ongeveer elf jaar een koppel. Ze hadden samen twee kinderen, maar ook de drie kinderen uit zijn vorig huwelijk woonden bij hen. Het slachtoffer had enkele weken voor de feiten een punt achter hun relatie gezet en was met haar kinderen naar een vluchthuis gegaan. Een beslissing die de beklaagde niet kon verkroppen.

Op 30 januari 2016 had Nesib gevraagd of Irisleidi de twee jongste kinderen kon komen ophalen. Ze reed daarop samen met haar moeder en diens partner naar Merksem. Hij ging mee naar binnen, maar werd door de beklaagde weggestuurd, omdat hij vijf minuutjes alleen wilde praten met het slachtoffer.

Korte tijd later hoorden ze gegil en kwam de oudste dochter van 14 in paniek naar buiten gelopen: "Papa is mama aan het vermoorden!" Ze troffen het slachtoffer met 26 messteken in de garage aan. Irisleidi stierf in de armen van haar moeder. Nesib had zichzelf in de onderbuik gestoken, maar zonder veel erg.

De beklaagde probeerde de schuld op het slachtoffer af te schuiven. Zij zou hem als eerste een klap hebben gegeven en naar een mes hebben gegrepen. De rechtbank vond zijn versie niet geloofwaardig en hechtte meer waarde aan de verklaringen van de kinderen.

Zij vertelden dat hun vader hen kort voor de komst van hun (stief)mama een enveloppe met 3.600 euro, zijn gsm en autosleutels had gegeven, omdat ze volgens hem recht hadden op een goed leven. Nesib had afscheid van hen genomen en gezegd dat hij voor lange tijd zou weggaan en pas zou terugkomen als ze groot waren.

Toen het slachtoffer was aangekomen, had hij haar mee naar de garage genomen. De kinderen hadden Irisleidi horen gillen en hadden gezien hoe hij haar meermaals met een mes had gestoken, terwijl ze zich tevergeefs probeerde te verweren. Van uitlokking was volgens de rechtbank dan ook geen sprake. Hij moet de nabestaanden van Irisleidi 68.775 euro provisioneel aan schadevergoedingen betalen.