Monsterproces rond corruptie Regie der Gebouwen start maandag

BELGA
Maandag gaat voor de 52ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank het proces van start over de jarenlange corruptie bij de Regie der Gebouwen. In het dossier moeten twaalf ambtenaren, 35 aannemers en 24 bedrijven zich verantwoorden omdat ze jarenlang meegedraaid zouden hebben in een systeem waarbij aannemers ambtenaren omkochten om lucratieve overheidsopdrachten in de wacht te slepen. Het onderzoek naar de feiten in Brussel gaf aanleiding tot andere corruptie-onderzoeken, in Leuven en Gent.

Volgens het Brusselse parket was er bij de Regie der Gebouwen, en dan voornamelijk de buitendienst Brussel I, een heus corruptiesysteem waarbij hoge ambtenaren sjoemelden bij de gunning van werken. Het ging onder meer om de contracten voor onderhouds-, uitbreidings- en andere werken in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis, het Koninklijk Paleis in Laken en het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Om het systeem te doen draaien, zouden de verdachten misbruik gemaakt hebben van een aantal zwakke plekken in de wet op de openbare aanbestedingen. Zo moet voor onderhoudswerken die minder dan 67.000 euro kosten, geen openbare aanbesteding worden uitgeschreven. Onder dat bedrag selecteerden de ambtenaren zelf bedrijven en maakten prijsafspraken. In ruil kregen de betrokken ambtenaren cash, reizen, werken aan hun privéwoningen en andere voordelen in natura.

In de loop van het gerechtelijk onderzoek, dat vier jaar duurde, vlogen onder meer de toenmalige directeur-generaal van de Regie, Hans Evenepoel, de topman van Brussel I, Raf Engels, en de conservator van het Brusselse justitiepaleis, Johan Van De Sande, een tijdlang in de cel.

12 ambtenaren, 35 aannemers en 24 bedrijven

Pas vier jaar later, in 2009, was het onderzoek rond en in september 2010 bracht het Brusselse parket het voor de raadkamer. Die verwees twaalf ambtenaren, 35 aannemers en 24 bedrijven door naar de correctionele rechtbank. Het proces werd in juni al ingeleid maar toen werd enkel een agenda vastgelegd voor de verschillende zittingen. Maandag begint het Brusselse parket aan zijn vordering, die twee dagen in beslag zal nemen. Vervolgens zal de rechtbank de verschillende verdachten verhoren op 9, 13, 14, 16, 20 en 21 oktober. De burgerlijke partijen krijgen het woord op 23 oktober waarna de verdediging zal pleiten op 27, 28 en 30 oktober, 10, 12, 13, 17, 18, 20, 24, 25 en 27 november en 1, 2, 9 en 11 december. Pas dan zal een datum voor het vonnis bepaald worden.

Het is niet het enige proces over corruptie bij de Regie der Gebouwen. Het gerechtelijk onderzoek in Brussel gaf aanleiding tot twee andere gerechtelijke onderzoeken, in Gent en Leuven. Voor de Gentse correctionele rechtbank staan vanaf 20 oktober vijf ambtenaren van de Oost-Vlaamse Regie der Gebouwen en vier aannemingsbedrijven terecht.

In Leuven heeft de raadkamer zich op 26 september gebogen over het gerechtelijk dossier dat daar gevoerd is maar enkele verdachten hebben bijkomend onderzoek gevraagd, zodat de behandeling voor de raadkamer tijdelijk is opgeschort. In januari 2013 raakte wel bekend dat de Leuvense onderzoeksrechter 55 personen en bedrijven in verdenking had gesteld.