Monsterproces Omega Diamonds: vrijspraak volgt na schikking

Beeld ter illustratie.
thinkstock Beeld ter illustratie.
Op 5 februari 2020 herstart het proces tegen Omega Diamonds voor het hof van beroep van Gent. Maar wegens een schikking tussen de partijen en de douane is de strafklacht vervallen en zal de vrijspraak volgen, zo meldt Trends vandaag.

Omega Diamonds importeerde tussen 2003 en 2008 364 zendingen ruwe diamant uit Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens Douane en Accijnzen had het bedrijf daarvoor invoervergunningen verkregen op basis van onvolledige en onjuiste informatie. Dat betwistte Omega Diamonds.

In 2013 sloten de toplui van Omega Diamonds al een minnelijke schikking met het gerecht van 160 miljoen euro, een recordbedrag. Douane en Accijnzen vorderde echter nog 4,6 miljard euro (de waarde van de diamanten), plus nog een boete van 2,3 miljard euro. Die vordering werd afgewezen door de correctionele rechtbank van Antwerpen en het hof van beroep in Antwerpen. Het Hof van Cassatie oordeelde echter dat de zaak opnieuw moest voorkomen voor het hof van beroep in Gent. Oorspronkelijk zou dat gebeuren in maart van dit jaar, maar uiteindelijk gebeurt het op 5 februari 2020.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Biesen

  En ze komen er weer mee weg. Niet te geloven, die rechters in ons land.

 • constan vriel

  Een schikking van 160 miljoen, en hoeveel winst houden ze over, een half miljard? Echt goed bezig van gerecht.

 • Bob Boomer

  Als de centen er zijn kom je weg met een schikking en als je geen centen hebt... tja dan heb je brute pech. Zo fair is ons rechtssysteem !

 • Maria de swert

  Daar zou je toch de muren van oplopen hé van die minnelijke schikkingen , een gewone burger sturen ze een deurwaarder als hij weigert te betalen en dat gaat dan niet over Miljarden Euro's om dan nog maar te zwijgen over de jaren die voorbij vliegen eer zoiets voor komt en dan verjaart alles !!!!!!!!!!!!

 • Dries Marc

  Slimme ? Douane Zonder kennis in deze materie dachten dat ze een grote vis hadden gevangen Omdat zij bonussen krijgen in geval van fraude maar hebben langs alle kanten geen gelijk gehad.De verantwoordelijke zouden hier een gepaste sanctie voor moeten krijgen voor de onkosten die hierdoor teweeg zijn gebracht.