Monsterboetes en celstraffen voor uitbuiters van Oost-Europese bouwvakkers

anp
De zaakvoerders van een failliete bouwfirma uit Maasmechelen zijn door de correctionele rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie jaar omdat ze tussen 2011 en 2015 Oost-Europese, vooral uit Estland afkomstige, bouwvakkers te werk stelden tegen lage lonen. Per uitgebuite bouwvakker moet het koppel ook elk een boete van 12.000 euro of in totaal 672.000 euro betalen. Het koppel is ook de komende vijf jaar hun rechten kwijt.

Via vertalers plaatsten de zaakvoerders advertenties in verschillende Oost-Europese bladen waarin bouwvakkers werden opgeroepen om in ons land te komen werken. De bouwvakkers dachten dat ze als werknemer aan de slag konden, maar moesten zich hier als zelfstandige inschrijven vooraleer ze ook maar een steen mochten metselen.

Anderen werden tegen lage lonen tewerkgesteld na een proefperiode waarin ze niets verdienden. Volgens het Openbaar Ministerie konden de zaakvoerders op die manier de bouwvakkers aan dumpingprijzen tewerkstellen. De mannen zouden per maand 1.600 tot 1.800 euro verdienen, afhankelijk van het project waar ze aan werkten. Daarvan moesten ze wel huur betalen van een appartement en de sociale lasten en kosten die elke zelfstandige in België moet betalen. Omdat ze verplicht werden om zelfstandige te worden hadden ze geen recht op een vergoeding voor overuren, vakantiegeld en andere sociale voordelen.

De twee vertalers die de advertenties plaatsten, de contracten en de gesprekken vertaalden tussen de zaakvoerders en de bouwvakkers werden door de rechtbank ook veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk twee jaar en drie jaar en boetes van 81.000 en 228.000 euro.