Monique krijgt allereerste blindengeleidepaardje van Europa

Monique Van Den Abbeel met haar paardje.
Benny Proot Monique Van Den Abbeel met haar paardje.
In Brugge heeft de slechtziende Monique Van den Abbeel 'Dinky' verwelkomd. Dat is het allereerste blindengeleidepaardje in Europa. Monique had jarenlang een hond als compagnon, maar krijgt vanaf nu dus een paardje als assistent. 

Ze heeft er de jongste tijd mee getraind in Limburg en nu mag het paardje al tijdens de weekends naar Brugge komen. "Ik had op televisie over een blindengeleidepaardje gehoord en wilde dat dolgraag. Daarom nam ik contact op met Jules O Dwyer, de dame die het paardje in Tongeren heeft opgeleid", zegt ze.

Rustig

Dinky is 2 jaar, 70 centimeter hoog en erg rustig. De kennismaking met Monique verliep alvast perfect. "Ik ben er dol op", zegt ze. "Ze is bijzonder gefocust. Een hulphond raakt wat makkelijker afgeleid, maar dit paardje niet. Wanneer we op wandel zijn, stellen mensen zich natuurlijk wel vragen. Maar ze worden er ook blij van." 


Goedkoop is een blindengeleidepaardje niet: een opgeleid minipaard kost 32.000 euro. "We hebben een aanvraag gedaan om subsidies te krijgen, zoals bij hulphonden, maar de vraag ligt nog op tafel van het kabinet-Vandeurzen." 

Op termijn wil Monique er elke dag mee op pad. Ze heeft in haar tuin al een huisje voor Dinky gebouwd. 
37 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eric Grosemans

  Als je er geen plaats voor hebt, zal je een alternatief voor moeten zoeken he Jean. Ik pleit niet voor alle honden te vervangen, alleen dat het begrijpelijk is dat voor een pony gekozen wordt. Zo groot is dat paardje nu ook weer niet, er zijn hondenrassen die groter worden.

 • Christine Laevers

  Ponymest is de beste die er is en ga het maar eens kopen. Een blikske en een borstelke voor een prachtige rozenstruik op het balkonnetje. Waarom altijd zo negatief?

 • Jean West

  Eric Grosemans Alles goed en wel maar wat met slechtziende mensen die op een appartement leven of het paard geen deftig onderkomen (stal) kunnen geven. Eenpaard heeft ook veel meer verzorging nodig dan een hond.

 • Eric Grosemans

  De reden om voor een pony te kiezen is vrij simpel: Een hond word gemiddeld 13 a 14 jaar, en heeft een carriere van ± 9 jaar. Een pony word gemakkelijk dubbel zo oud. De opleiding kost evenveel, het is dus financieel veel interessanter om te kiezen voor een pony. Wanneer men dat beest kan trainen om blinden te geleiden, zal men het ook wel kunnen aanleren om zindelijk te zijn. Velen zien weer problemen waar er geen zijn.

 • Luc Cuypers

  Met alle respect voor blinde mensen , maar waarom is een blindegeleide hond niet goed genoeg ? Straks komen ze nog af met een olifant voor blinden !