Monica De Coninck (sp.a) en Zuhal Demir (N-VA) kibbelen in de Kamer: "We staan hier niet op de markt"

Monica De Coninck (sp.a) en Zuhal Demir (N-VA).
Belga Monica De Coninck (sp.a) en Zuhal Demir (N-VA).
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) wil deze legislatuur nog werk maken van een actieplan tegen racisme en discriminatie. Dat zei ze in de Kamer, waar ze vragen kreeg over de racistische aanval op een jonge vrouw in Anderlues, bij Charleroi. Het kwam daarbij tot een stevige woordenwisseling met sp.a-Kamerlid Monica De Coninck.

Twee onbekenden beledigden maandagavond op straat in Anderlues een 19-jarige moslimvrouw. Ze trokken haar hoofddoek en bovenkleren uit. Daarna verminkte het duo het lichaam van de jonge vrouw. Staatssecretaris Demir reageerde na de aanval op twitter. "Je blijft van mensen af. Er is geen verantwoording voor dit crapuleus gedrag", schreef ze.

"Geen tweets, maar daden"

In de Kamer vroegen Nawal Ben Hamou (PS), Monica De Coninck (sp.a) en Cathérine Fonck (cdH) hoe het staat met het interfederaal actieplan tegen racisme en discriminatie. De staatssecretaris had zo'n plan aangekondigd na de racistische tweets die verschenen waren op de verkiezing van Angeline Flor Pua tot Miss België, begin dit jaar.

"We staan hier niet op de markt. We zijn hier in het Parlement", zette De Coninck staatssecretaris Demir op haar plaats omdat die haar een tijdlang niet liet uitspreken. "Er zijn partijen en politici die niets liever doen dan polariseren. En als het potje dan overkookt, dan stuurt men een tweet. 
Geen tweets, maar daden", besloot de Vlaamse socialiste haar betoog.

Er zijn partijen en politici die niets liever doen dan polariseren

Sp.a-Kamerlid Monica De Coninck

Unia

"U heeft zeventien jaar de tijd gehad om met een actieplan te komen. Zeventien jaar", repliceerde Demir herhaardelijk. "Ik ga het doen". De politica zei dat ze de zaak wat ruimer wil bekijken. Er zal ook aandacht zijn voor fenomenen als de lage tewerkstellingsgraad van vrouwen van buiten de EU, racisme tegenover autochtonen of het lastigvallen van vrouwen op straat, legde ze uit in de wandelgangen.

Over de feiten in Anderlues zei Demir dat ze contact heeft opgenomen met Unia, het gelijkekansencentrum. Dat heeft een dossier geopend.
80 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jack vandenhende

  @Peter Nols , de sossen zijn al 50 jaar de mensen aan het wijsmaken dat zij problemen oplossen . De echte waarheid laat wel andere zaken zien , de gigantische schulden die zijn achtergelaten , de corrupties en de zelfverrijking dat op de eerste plaats komt bij SPA en PS . Het eigen fouten beleid dat ze nu proberen af te schuiven op NVA . Je kan jezelf beter onthouden van commentaar , als je het sossen beleid durft te verdedigen .

 • vanaeken jokke

  Had u daar vroeger ook problemen mee Walter Dens toen de sossen mandaten kampioen waren,waarschijnlijk niet.Maar nu NVA mandaten van de sossen afsnoept is dat natuurlijk een groot probleem voor u.Op cumuleo staat alles zoek het uit.

 • Raoul Rouma

  Heeft ons Monica haar miljarden tekort al teruggevonden? Paar jaar OCMW en het was al zover. Natuurlijk weer toegedekt en doen alsof er niets is gebeurd. De ene actrice speelt haar rol al beter dan de ander, zouden er verkiezingen op komst zijn? Hoe komt het dat ik ons Monica niet geloof? Haar voorgaande geschiedenis?

 • dominique castelein

  het nare gevolg van 40 jaar socialistisch bestuur,iets anders,heb ik deze week niet gehoord dat BDW de schuldenlast van Antwerpen heeft terug gebracht met 1 miljard euro ,gelukkig zijn de socialisten weg anders was er één miljard bijgekomen en zo te horen zullen de groenen en de sossen daar werk van maken moesten ze de kiesdrempel halen

 • Ben Strubbe

  De puntjes op de i zetten wordt tegenwoordig al beschouwd als polariseren. Wie naar hier komt - wat de afkomst ook mag zijn - heeft zich aan te passen. Er zijn voorbeelden genoeg van allochtonen die het hier gemaakt hebben en zelf aangeven geen last te hebben gehad van racisme. Misschien moeten ze zelf wat meer moeite doen i.p.v. de maatschappij de schuld te geven van alles.