Mondmaskers vanaf dinsdag te koop in supermarkten: prijs onder 1 euro

AFP
Vanaf dinsdag zijn er chirurgische mondmaskers verkrijgbaar in de supermarkten. Het is nog even wachten op het ministerieel besluit dat in het Staatsblad moet worden gepubliceerd, meldt VTM Nieuws. De supermarkten hebben onderling afspraken gemaakt zodat de mondmaskers die weldra ook daar verkocht mogen worden, zo goedkoop mogelijk zullen worden aangeboden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vanaf morgen zijn mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer en in veel bedrijven. De regering besloot daarom dat ook supermarkten voortaan chirurgische maskers mogen verkopen. Een aantal supermarktketens zoals Delhaize en Carrefour zijn klaar voor de verkoop, andere zoals Colruyt moeten ze nog bestellen. 

"We hebben altijd gezegd dat de bevolking best textiele en herbruikbare maskers koopt", zei bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld) bij VTM. Omdat het dragen van de maskers wellicht nog een hele tijd verplicht zal zijn, geeft de regering de supermarkten nu ook de mogelijkheid om chirurgische maskers aan te bieden. Daarvoor is het wel nog wachten op de publicatie van een ministerieel besluit morgenochtend.

"We hebben er meer dan 300 miljoen kunnen bestellen, die komen nu met 5 tot 10 miljoen per week binnen", zei De Backer. 

Minder dan 1 euro

De supermarkten hebben bovendien onderling afspraken gemaakt zodat de mondmaskers die weldra ook daar verkocht mogen worden, zo goedkoop mogelijk zullen worden aangeboden. Concreet zullen mondkapjes minder dan 1 euro kosten. “De supermarkten hebben afgesproken dat ze aan de kostprijs zullen verkopen om te vermijden dat er mondmaskers aan woekerprijzen worden aangeboden”, legde minister De Backer uit in de studio van VTM Nieuws. Een deel van de opbrengst schenken de supermarkten bovendien aan een goed doel.

De sector “verbindt zich ertoe de verkoop zo te organiseren dat de voorwaarden voor respect voor sociale afstand worden gewaarborgd en dat een maximum aan gezinnen snel toegang heeft tot veel maskers”, zo klonk het gisteren ook al in een mededeling van premier Sophie Wilmès (MR) en de ministers-presidenten van de gewesten.

Lees ook: Waar en wanneer is het dragen van mondmasker nu verplicht?
117 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elle Devee

  Ik raad ten stelligste af om deze rommel te kopen. Er circuleren reeds talrijke filmpjes waarin deze maskers getoond worden. Het zijn hele fijne vodjes van 1 lzag waar je zo doorheen kijkt.

 • ludwig van boven

  Spar verkoopt mondmasker aan 1,5€ in plaats aan 1€ wat voorgeschreven werdt. Hubo verkoopt geen veiligheidsmateriaal omdat deze voor hun of de ziekenhuizen voorbehoudenzijn. Althans werd gezegd door de regering dat de mondmaskers vrijgegeven werden. Weer op zijn belgisch, de burger wordt aan zijn lot overgelaten.

 • johan vermeire

  De Maskers die in het filmpje te zien zijn hebben een fake CE label! Is dus waarschijnlijk gewoon China rommel. En waar je dus niet zeker van kunt zijn of het wel werkt.

 • Guido Swerts

  Alsof 1 euro weinig is voor zo'n wegwerp prulleke?Online kan je die voor 0,50cent kopen.

 • Walther Temmerman

  Je zou eens moeten weten hoeveel uur er besteed wordt tijdens de opleiding van verpleegkundigen om een mondmasker correct te leren gebruiken. Nu gaan onze 'experten' effe jan met de pet zelf gemaakte maskers laten gebruiken of goede maskers laten verdelen door automaten of supermarkten met als gevolg dat het risico op besmetting door verkeerd gebruik nog gaan vergroten. Je reinste volksverlakkerij is dat.