Exclusief voor abonnees

Mondmaskers in alle maten, vormen en kleuren, maar welke zijn nu de beste? Wij deden de test

Jan De Meuleneir/Photo News
Mondmaskers. Verplicht op de trein, tram, bus en straks ook als u gaat shoppen. Alleen: dat ‘nieuwe normaal’ bestaat in alle maten, vormen en kleuren. Een rijkelijk aanbod in apotheek, supermarkt en brievenbus waarin velen de bomen door het bos niet meer zien. Wij deden samen met een expert de test en wogen vijf mondmaskers tegen elkaar af.

Of het nu straks verplicht wordt in winkels of niet, naast het mondmasker blijven twee andere vuistregels als een paal boven water staan om besmetting tegen te gaan: de anderhalve meter en de handhygiëne. “Een mondmasker is eigenlijk een extra, voor het geval de rest niet gehandhaafd kan worden”, zegt Raina Ablorh, verpleegkundige infectiepreventie van het UZ Gent. “Maar wie er een gebruikt, moet dat wel op een correctie manier doen. Anders heeft het al helemaal geen zin.”

Je hebt 12% van dit artikel gelezen
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Popelier

  Geen enkele minister waar dan ook draagt geen masker, voor hen is het opnieuw een andere wet. Maar in alle kleuren, ze kunnen kleur van hun eigen strekking dragen om te pronken en larie te verkopen. Ze maken een wet, omdat ze willen scoren voor hun minister goed betaalde portefeuille.

 • Joan Lute

  De beste bescherming is zoveel mogelijk thuisblijven en alleen noodzakelijk shoppen. Thuis kan het evengoed gezellig zijn en wat is er nu meer waard dan elkaars gezondheid? Toch beter dan met zijn allen op café, restaurant of op vakantie. Nu valt te verwachten dat kerst en Nieuwjaar in lockdown zonder familie doorgaan dankzij onze toeristen die nergens om geven

 • Sebastian Lewandowski

  Als ze mondmaskers verplichten, dat ze die dan maar vergoeden...

 • Wilfried Ruts

  alieexpress 100 stuks voor 12 euro. voor mij hoeven ze niet te werken daar heeft men niks over gezegd.

 • Mia Leysens

  Mondmaskers die echt bescherming bieden hebben we niet. Dit is windowdressing.