Mogelijke doorbraak in mysterieuze moord op Johanna (58) in Mechelen: 20-jarige Zweed in Frankrijk opgepakt voor andere moord

Verdacht van moord op Noor eerder deze maand

Tim Van Der Zeypen
Het parket in Mechelen hield ruim twee weken lang de lippen stijf over de moord op de 58-jarige Johanna Jostameling. Maar zopas werd bekend dat het gerecht een nieuwe piste onderzoekt. Volgens onze informatie zou het een twintigjarige Zweed kunnen linken aan de moord. De man, die in Frankrijk werd opgepakt voor een andere moord, werd voorlopig wel nog niet officieel in verdenking gesteld en kon ook nog niet ondervraagd worden.

Op woensdagvoormiddag 24 oktober werd de 58-jarige vrouw met Duitse roots aangetroffen in de slaapkamer van haar flat in het centrum van Mechelen. De Mechelse was met verschillende messteken brutaal om het leven gebracht. 

Het gerecht startte een onderzoek op naar roofmoord. Volgens de lijkschouwer was de vrouw drie dagen eerder, dus op 21 oktober, al om het leven gebracht. Van een dader was er lange tijd geen spoor. Tot speurders camerabeelden gingen bekijken en ze een twintigjarige Zweed, Makaveli Lindén, konden identificeren.

Makaveli Lindén.
RV Makaveli Lindén.

Tweede moord

Opvallend is dat de man al op 23 oktober, dus één dag voor het aantreffen van het levenloze lichaam van Johanna, werd opgepakt. Een eliteteam van de Franse politie kon de twintiger toen inrekenen in Bourgognestreek. Sindsdien zit hij in de gevangenis. 

De twintiger stond lange tijd internationaal geseind via Interpol. Dat wegens een gelijkaardige moord in de Noorse hoofdstad Oslo op 15 oktober waarbij een twintigjarige man om het leven werd gebracht. Lindén kon snel geïdentificeerd worden via camerabeelden en acht dagen later zo opgepakt worden in het station van Dijon. Lindén zou de moord in Oslo volgens Zweedse media al bekend hebben en hij zou zo snel mogelijk overgeleverd willen worden aan Noorwegen.

De Belgische speurders konden de Zweed nog niet verhoren, omdat hij in de gevangenis zit in Frankrijk. De Noren vroegen inmiddels om zijn uitlevering. 

Lindén bevindt zich in Frankrijk waar hij werd opgepakt voor de moord op een 24-jarige man in Oslo, Noorwegen.
AP Lindén bevindt zich in Frankrijk waar hij werd opgepakt voor de moord op een 24-jarige man in Oslo, Noorwegen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jürgen Mouton

  Juliette, ik ben voor straffen zoals in de VS, waar rechters de mogelijkheid hebben om te voorkomen dat iemand zoals Dutroux ooit nog vrijkomt. Hier kan dat om een of andere, onbegrijpelijke, reden niet. Zoals ik zei, het gaat over het afnemen van je vrijheid, niet je waardigheid, als je dat doet, ben je niet beter dan de dader die je straft. Gevangenen moeten geen luxe hebben, maar een douche, toilet, frigo, tv zijn in deze tijden geen luxe meer. Vrijheid is dat wel.

 • Jan Van Rompaey

  Iedereen die iets mispeuterd heeft komt nar België. Hier krijgen ze immers gratis een pro deo advocaat.

 • Juliette Francois

  Jurgen, het lijkt mij op z'n minst logisch dat zulke monsters geen vrijheid meer krijgen of kunnen bepalen waar ze gaan of staan. Zij hebben er zelf voor gekozen. Effectieve levenslange gevangenisstraffen voor moordenaars en verkrachters, anders beginnen ze toch terug opnieuw.

 • toni kessler

  Wat een intens eng en kwaad persoon bah!!

 • Herman Van den Bosch

  Hij stond geseind na de moord in Oslo, waarom heeft interpol zijn foto niet op het internet geplaatst en zijn signalement langs de “media” te kennen gegeven? Er moesten dus nog slachtoffers vallen door dat crapuul.