Mogelijk verijdelde aanslag: groot wapenarsenaal en politie-uniformen aangetroffen, 2 verdachten aangehouden

belga
Bij zes huiszoekingen in Anderlecht hebben speurders afgelopen nacht twee kalasjnikovs in beslag genomen en vier verdachten meegenomen voor verhoor. Daarnaast werden onder meer ook twee politie-uniformen gevonden. Twee van de vier opgepakte personen zijn door de onderzoeksrechter aangehouden. Volgens onze informatie gaan de speurders ervan uit dat de verdachten een aanslag wilden plegen.

Bij de huiszoekingen in het terrorismeonderzoek in de nacht van dinsdag op woensdag zijn niet alleen zware wapens gevonden, maar onder meer ook een blauw zwaailicht, een uniform van een veiligheidsagentschap, twee politie-uniformen en een uniform van de civiele bescherming. Dat meldt het federaal parket woensdagavond.

Twee van de vier opgepakte personen zijn door de onderzoeksrechter aangehouden. Het gaat om Akim S., geboren op 29/05/1977 en Khalid S., geboren op 10/12/1979, beiden van Belgische nationaliteit. Zo laat het federaal parket nog weten. Zij zijn in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. De twee andere personen zijn na grondig verhoor opnieuw vrijgelaten.

Eén van de huiszoekingen werd uitgevoerd in een garagebox waarbij onder andere drie kalasjnikovs werden teruggevonden, evenals een vijftiental laders voor kalasjnikovs, een riot gun, drie handvuurwapens met munitie, radio's, twee kogelwerende vesten, een blauw zwaailicht, een uniform van een veiligheidsagentschap, twee politie-uniformen, een uniform van de civiele bescherming en vier ontstekingsmechanismen.

Dit dossier staat volledig los van de dossiers over de aanslagen in Parijs, Brussel/Zaventem en in het centraal station van Brussel.

Frankrijk

Ook in Noord-Frankrijk is bij een antiterreuroperatie vandaag een man in vooronderzoek opgepakt die banden heeft met de Kamikazerijders. De 42-jarige man wordt verdacht van het plannen van een "gewelddadige actie" in Frankrijk of België. Beide zaken zijn aan elkaar gelinkt. Het Belgisch federaal parket bevestigt dat die arrestatie plaatsvond in hetzelfde onderzoek, maar het is nog niet duidelijk of de Franse verdachte aan België zal worden overgeleverd.

Twee broers van Kamikazerijder

De twee Belgische verdachten die zijn opgepakt zijn broers van Saïd S., de Kamikazerijder die in oktoker 2016 veroordeeld werd voor terrorisme. Saïd S. werd in oktober 2016 veroordeeld tot zes jaar cel voor de deelname aan de activiteiten van een terreurgroep en het ronselen van mensen voor een terreurgroep.

Volgens de Brusselse correctionele rechtbank had de man blijk gegeven van een radicaal-salafistische overtuiging en duidelijk gemaakt dat hij een aanhanger was van IS. Naast S. werd toen ook een tweede verdachte veroordeeld, Mohamed Kerai. Die kreeg drie jaar cel, waarvan één jaar met uitstel voor poging tot deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Aanslag verijdeld?

Beide mannen maakten deel uit van de Brusselse motorclub Kamikaze Riders, waarvan minstens een aantal leden, zoals de broers Elouassaki, rechtstreekse linken hadden met het opgedoekte Sharia4Belgium. S. en Kerai werden op 27 december 2015 opgepakt en het federaal parket meldde toen dat er ernstige aanwijzingen waren dat Saouti en Karay een aanslag planden, "in de stijl van de aanslagen in Parijs".

Doelwitten zouden daarbij onder meer de Grote Markt van Brussel, het hoofdcommissariaat van de politie van Brussel op de Kolenmarkt, en de militairen en politiemannen in uniform in de Brusselse agglomeratie geweest zijn. De twee werden daar uiteindelijk niet meer voor vervolgd, omdat er onvoldoende aanwijzingen waren dat ze inderdaad een dergelijke aanslag planden.

Recent kwamen dus twee broers van Saïd S. ook in het vizier van de terrorismespeurders van de Brusselse FGP. De twee bleken geradicaliseerd en verder onderzoek zou aan het licht gebracht hebben dat ze samen met enkele andere verdachten plannen maakten om een aanslag te plegen. Waar en waneer die aanslag moest plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Mogelijk was er nog geen concreet doelwit vastgelegd.

In ieder geval was de info voldoende voor de speurders om tot actie over te gaan. Afgelopen nacht vielen de FGP en de speciale eenheden van de federale politie binnen in vier woningen en twee garageboxen in Anderlecht.

Dreigingsniveau blijft op drie

Na de grote wapenvondst in Anderlecht is er geen nieuwe evaluatie geweest van het dreigingsniveau in ons land. Dat zegt het federaal crisiscentrum. Het dreigingsniveau blijft dus op drie, wat al hoog is. Eerder besliste maatregelen blijven gelden.