Ga naar de mobiele website
^ Top

Mogelijk ook premies voor elektrische motorfietsen

Matthias Diependaele.
belga Matthias Diependaele.
De Vlaamse administratie onderzoekt of de premies voor de aanschaf van elektrische wagens niet uitgebreid kunnen worden tot elektrische motorfietsen. Dat heeft minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Matthias Diependaele (N-VA). "Tegen het najaar moet de administratie uitsluitsel geven over de haalbaarheid ervan", aldus Diependaele.

Elke Vlaming kan sinds 2016 een zero-emissiepremie krijgen voor de aanschaf van een zero-emissiewagen. De premie is specifiek bedoeld voor elektrische wagens en wagens op waterstof. Vorig jaar werd de premie 471 keer aangevraagd en werd in totaal 2,165 miljoen euro aan premies uitbetaald. Op 28 april 2017 werd de premie nog verder uitgebreid naar privépersonen die een zero-emissiewagen leasen voor minimaal 3 jaar.

Voorlopig bestaan er nog geen gelijkaardige premies voor zero-emissiemotorfietsen, meer bepaald voor elektrische motorfietsen met een snelheid hoger dan 45 kilometer per uur (lagere snelheden hebben betrekking op e-scooters).

De belastingen voor dergelijke elektrische moto's zijn vandaag wel al betrekkelijk laag. Zo is de Belasting op Inverkeerstelling (BIV) maar 61,5 euro en is een elektrische motorfiets vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting.

Milieu
Maar N-VA-parlementslid Diependaele wil dat er ook een zero-emissiepremie wordt ingevoerd. "Omwille van het positief effect dat ze hebben op zowel het milieu als de files", aldus Diependaele.

Budget
Volgens de N-VA-fractieleider is de budgettaire ruimte aanwezig, vermits het budget voor de premie vorig jaar niet werd opgebruikt. "Gelet op het beperkte marktsegment van elektrische motorfietsen, valt allicht ook geen grote hoeveelheid aan premie-aanvragen te verwachten en moet dus niet gevreesd worden voor een budgettaire ontsporing."
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • christ houtters

    Ja want opladen van elektrische voertuigen gebeurt enkel maar met hernieuwde energie. Het grote groene bedrog gaat voort zij het dan electrisch. Maar binnen enkele jaren betalen alle Belgen weer mee voor de voordelen van deze super groene rijders.

  • Ik Ik

    Straf, voor hun vriendjes is er steeds budgetoverschot om ze nog wat meer gratis te geven!

  • Jezoeje Duuminjegatbreken

    En maar premies geven (sintetklaas spelen)terwijl ze de kosten doorrekenen aan de normale gebruiker voor zijn gezin. Schande. Ondertussen terug gestegen voor de gezinnen. Nog een grotere schande. En dan verwonderd dat de economie niet draait? Van wat moeten de gezinnen nog iets kopen?

Meld een bug