Mogelijk meer hinder bij het spoor dan verwacht

BELGA
De hinder bij het spoor zou donderdag wel eens zwaarder kunnen uitvallen dan aanvankelijk verwacht. Dat zegt Jean Pierre Goossens, topman van ACOD Spoor. De NMBS zal een tiental extra treinen inzetten op de hoofdlijnen richting Brussel, naar aanleiding van de nationale vakbondsbetoging

ACOD Spoor had bij de NMBS toestemming gevraagd om solidariteitsboodschappen op de treinen om te roepen, in het kader van de nationale betoging in Brussel. De holding heeft dit echter geweigerd. Dat zou de actiebereidheid bij het spoorpersoneel wel eens kunnen opstoken, aldus de vakbondsman. Meer dan de aanvankelijk verwachte hinder is bijgevolg niet uitgesloten. Maar hoeveel dat zal zijn, is nu moeilijk in te schatten, luidt het bij ACOD Spoor.

Nationale betoging
Morgen vindt in Brussel een nationale betoging plaats van de drie bonden. Volgens de vakbonden worden er meer dan 15.000 mensen verwacht in de straten van Brussel. De bonden komen op straat "voor de koopkracht, tegen de bevriezing van de lonen, voor het integrale behoud van de index en voor een juistere en progressievere fiscaliteit".

De betoging start op de Koning Albert II-laan, dichtbij het Noordstation. De stoet vertrekt rond elf uur naar het Zuidstation, waar de manifestatie aankomt rond 12.30 uur. Toespraken van de vakbonden worden gehouden voor het kabinet van de minister van Werk, Monica De Coninck.

Economie niet platleggen
Arbeiders en werknemers die deelnemen aan de betoging zullen een stakingsvergoeding krijgen, zei de socialistische vakbond gisteren. Maar ze hebben niet de bedoeling de ondernemingen lam te leggen. Hetzelfde weerklinkt bij de socialistische bediendebond. "Mogelijk wordt werk hier en daar verstoord, maar we willen het ondernemingsleven niet platleggen", zegt voorzitter Erwin De Deyn.

Voor de openbare diensten is geen syndicaal verlof voorzien, volgens Ann-Sofie Daem van de christelijke vakbond. Ze veronderstelt dat er weinig tot geen staking in de sector zal zijn.

ACV Transcom (Belgacom, bpost en NMBS) herhaalt dat alle leden die willen staken donderdag "een werkdag zullen verliezen, maar zullen gedekt en betaald worden" door de christelijke vakbond.

De staking riskeert vooral gevolg te krijgen in Luik volgens de vakbonden. De arbeiders van ArcelorMittal Luik zijn van plan 24 uur het werk neer te leggen, vanaf woensdag 22 uur.

Er zouden verschillende leerkrachten kunnen deelnemen aan de Brusselse actie, maar er zal geen enkele school moeten worden gesloten.

Openbaar vervoer
De openbare vervoersmaatschappijen De Lijn, MIVB en TEC verwachten hinder op hun lijnen, maar kunnen op dit momenten niet zeggen hoe erg de dienst verstoord zal zijn. Ze raden reizigers aan om zich vanaf 6 uur donderdag te informeren op de websites (www.delijn.be, www.stib.be en www.infotec.be).

Er kunnen ook verkeersproblemen zijn op de kleine ring, op de noord-zuidas en in het centrum van Brussel tussen 10 en 13 uur.

De luchthaven van Charleroi (BSCA) heeft aangekondigd dat er hinder mogelijk is donderdag zonder meer duidelijkheid te geven over hun omvang. Bij Brussels Airport wordt er geen hinder verwacht door de betoging in Brussel.