Mogelijk derde wolf in Vlaanderen: sporen gevonden in Park Hoge Kempen

Wolf August (links) en wolvin Noëlla (rechts).
Welkom Wolf Wolf August (links) en wolvin Noëlla (rechts).
Volgens Landschap vzw, de vereniging achter Welkom Wolf, is er een derde wolf in het Nationaal Park Hoge Kempen en omgeving. Welkom Wolf roept iedereen in Limburg en de Antwerpse Kempen op om meldingen van mogelijke wolven door te geven.

De voorbije twee maanden ontving Welkom Wolf 45 ernstige waarnemingen van wolven in Limburg, de Antwerpse Kempen en het grensgebied met Nederland. Dat is gerekend zonder de camerawaarnemingen van het Agentschap voor Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in het leefgebied van wolf August en zijn nieuwe partner Noëlla.

Welkom Wolf is overtuigd dat er ten oosten van het territorium van wolf August, van Oudsbergen tot aan de Maas, minstens één andere wolf aanwezig was, al vele maanden lang. Er kon echter nooit bewijs geleverd worden. De vermeende wolf slaagde er heel lang in om onder de radar te blijven, viel nooit schapen aan en weigerde zo om DNA af te staan.

"Wij waren er zeker van dat er in het Nationaal Park Hoge Kempen een andere wolf zat van april tot rond Kerstmis. Er waren genoeg waarnemingen om zeker te zijn dat er een zittende en gevestigde wolf was, en het INBO heeft er ook een drol gevonden", zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

“Geef alle meldingen door”

Sinds de verschijning van Noëlla en haar intrek bij wolf August, zijn de waarnemingen van de andere wolf plots verdwenen. Ook de zwervende wolf in de Antwerpse Kempen is van de radar verdwenen. Het is niet uitgesloten dat het om de wolvin Noëlla gaat, die momenteel samen met August rondtrekt. "Ik geloof zelf niet dat die wolf dat gebied verlaten heeft en dat die nu bij August zit, maar theoretisch kan het", stelt Loos.

De mogelijk derde wolf werd een maand geleden voor het laatst gezien. "We hebben graag nog één bijkomende waarneming. Soms kunnen er grote intervallen tussen waarnemingen zitten", legt Loos uit. "We roepen dus op om goed uit te kijken en alles door te geven.”
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • tony decabooter

  Eigenaardig dat de wolven steeds hun leefgebied behouden in de buurt en omgeving van de heer Loos ,als ze toch van Duitsland komen zouden ze toch nog verder kunnen trekken naar andere rustige gebieden ,raar,toch !

 • Rik Cobbaert

  Ook voor de kinderen is er zeker geen gevaar.Gewoon een elektrisch draadje rondspannen,en alle zorgen zijn opgelost

 • ingrid mertens

  Geef de natuur de kans om te jagen, niet "De mens die gaat moorden voor plezier"!!

 • tony decabooter

  Een vraagje ,wat is de meerwaarde van een wolf in vlaanderen en wat wil men bereiken door wolven te introdiceren en te gedogen?

 • Christine Laevers

  Ikzelf vind het niet erg dat de vos hier elk jaar zo'n 8-tal kippen weghaalt. In de reeks 'Alone in Alaska', is de situatie zo dat ondanks elanden, karibous, wapiti's, de wolven toch hun weg vinden naar de cabanes en er de honden aanvallen en het vee. Ze worden geschoten of geklemd (vreselijk!). Goed nadenken is de boodschap. Een dier past zich namelijk aan. Hoe prachtige beesten het ook zijn.