Mogelijk acties in gevangenissen vanaf morgen

"Minister Geens wil gevangenispersoneel zwijgen opleggen"

belga
Er komen vanaf morgen mogelijk acties in de gevangenissen. De vakbonden zijn misnoegd over de plannen van justitieminister Koen Geens (CD&V) voor een gegarandeerde dienstverlening. Volgens het gevangeniswezen is het wachten tot morgen om te kijken hoe het personeel zal reageren op de werkvloer.

De bonden zaten vanochtend samen over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen, dat minister Geens vrijdag overmaakte aan de regering. De federale regering kondigde diezelfde dag aan dat het ontwerp wordt voorgelegd aan sectorcomité 3, het bevoegd comité voor sociaal overleg in de strafinrichtingen. 

Dat nieuws viel niet goed bij de bonden, die vandaag om 10 uur een vergadering in gemeenschappelijk vakbondsfront belegden om de violen te stemmen. "De ACOD en ACV openbare diensten nemen nota van de betwistbare beslissing van de regering rond de minimale dienstverlening voor gevangenissen", luidt het in een mededeling na afloop.

Het personeel moet de prijs betalen voor een falend beleid

Vakbonden

En nog: "Het is jammer dat een CD&V-minister, die zichzelf de linkervleugel van de regering noemt, veel verder gaat dan wat het regeerakkoord eist met betrekking tot de minimale dienstverlening. Het personeel moet de prijs betalen voor een falend beleid en de minister van Justitie wil hen het zwijgen opleggen."

ACV openbare diensten, CSC Services Publics en ACOD-CGSP AMiO noemen de tekst "onaanvaardbaar". "In de strafinrichtingen worden daarom personeelsvergaderingen belegd om de tekst toe te lichten. Vanaf 19 juni (morgen, nvdr.) dekken de vakorganisaties alle acties." Volgens de CSC komt het gemeenschappelijk vakbondsfront donderdag opnieuw samen om te kijken of er eventueel acties volgen in het hele land.

Reactie van personeel afwachten

Het gevangeniswezen bevestigt vandaag de stakingsaanzegging, "maar hoe men vanaf morgen zal reageren op de werkvloer moeten we afwachten".

Het voorontwerp van minister Geens komt er nadat ons land al meermaals door de Raad van Europa op de vingers is getikt omdat we geen minimale of gegarandeerde dienstverlening kennen. Het voorziet dat er per gevangenis een gedetailleerd plan komt over hoeveel posten moeten worden bemand bij een staking, na overleg tussen directie en personeel.

De tekst verhuist nu dus naar het sectorcomité, dat daarvoor dertig dagen de tijd heeft. In het najaar hoopt minister Geens het ontwerp aan het parlement voor te leggen. Hij stelde dat de onderhandelingen constructief en goed zijn verlopen. Niettemin beseft Geens dat het voor het gevangenispersoneel "een niet zo gemakkelijke pil om te slikken" zal zijn. "Maar het is de hoogste tijd dat we ons in regel stellen met onze internationale verplichtingen", zei de minister eerder al.

Het is de hoogste tijd dat we ons in regel stellen met onze internationale verplichtingen
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Fiebe De Grave

    Wat is dat toch met die minister(van mijn voeten) Koen Geens? Hij is de 1ste om te vitten op iedereen maar nooit komt hij zelf met een oplossing,das echt gemakkelijk zo. Het Cd&v mannetje wil niet aftreden... Als hij minister kan blijven op die manier awel dan kan iedereen minister worden!! Een profiteur 1ste klasse...Voor de rest ga ik mij maar inhouden grrr

  • jan dessers

    tot cd&v en vld hun vakbonden tot de orde roept..