Moeten we de senaat afschaffen? “Een oude praatbarak”

De lijsttrekkers over de toekomst van de senaat

Zuhal Demir (N-VA) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld)
SDA Zuhal Demir (N-VA) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld)
Wat is de toekomst van de senaat? We vroegen het aan de Vlaamse lijsttrekkers. De overgrote meerderheid van de politici willen de senaat volledig afschaffen, maar er zijn er nog een paar die een andere rol zien voor het orgaan. Bekijk hier de meningen van de verschillende partijen:

15 vragen, 65 interviews

Nog tot aan de verkiezingen krijgt u van ons de meningen van alle Vlaamse lijsttrekkers die zich in de strijd werpen op 26 mei. Want wat denken ze nu exact over de kernuitstap? Hoe willen zij het klimaatprobleem aanpakken? En mogen we onze bedrijfswagen nog houden?

Bekijk hieronder enkele eerdere stellingen:

Moet er een taks op plastic komen? 

Trump, Greta Thunberg en “Zeker niet Juncker”: Wie inspireert onze politici?
87 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Schrauwen

  Als ik de heren Bracke en Peumans mag geloven gebeurt er in de senaat niets relevant, er worden wat rapportjes gemaakt die niet worden gelezen en in het archief belanden, kostprijs 40 miljoen euro (ik vermoed per jaar ?). Dus stellen ze terecht denk ik schaf ze af. Peumans voegt er nog aan toe, ik ben 5 jaar senator geweest (euch ?). Ofwel maak je er iets relevant van ofwel weg ermee. Misschien gans het politieke bestel eens doorlichten waar het efficiënter en kostprijsbesparender kan?

 • Paul Siemons

  In de meeste westerse democratieën kent men een tweekamerstelsel, landen met een éénkamerstelsel zijn meestal buiten enkele uitzonderingen dictatoriale regimes. De senaat zou eerder terug geherwaardeerd moeten worden en terug rechtstreeks verkozen. Geen senaat is om nog sneller nog dommerre wetten te stemmen. Roepen om afschaffing van de senaat is enkel toegeven aan het populisme.

 • Paul Siemons

  In de meeste westerse democratieën kent men een tweekamerstelsel, landen met een éénkamerstelsel zijn meestal buiten enkele uitzonderingen dictatoriale regimes. De senaat zou eerder terug geherwaardeerd moeten worden en terug rechtstreeks verkozen. Geen senaat is enkel om nog sneller nog dommerre wetten te stemmen.

 • daan aerts

  ja en de 6 regeringen ook die het land alleen maar geld kosten. Weg er mee

 • Rigobert Deleu

  Afschaffen ja , maar het grootste probleem is hoe ze die nutteloze jobjes en politici weer aan geld gaan helpen of anders gezegd een ander betaald postje .