Moeten N-VA en PS samen in een regering? Amper één op de drie Belgen vindt van wel

Bart De Wever, Elio Di Rupo en Paul Magnette.
photo_news Bart De Wever, Elio Di Rupo en Paul Magnette.
Moeten N-VA en PS samen in een federale regering stappen? Amper één op de drie Belgen vindt van wel. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. Opvallend is dat vooral de Walen tegen een dergelijke coalitie zijn, daar is bijna 60 procent tegen. In Vlaanderen is dat 46 procent.

N-VA-kiezers zijn helemaal geen voorstander, bijna de helft (46 procent) is tegen een samenwerking met de PS. Slechts 40 procent heeft er geen probleem mee. Bij Groen zijn de minste mensen tegen een samenwerking, daar is 31 procent tegen. 47 procent vindt dat de twee partijen wel samen in een regering moeten stappen.

En bij de PS, in Franstalig België is bijna 60 procent tegen een samenwerking.

Dat een minderheid van de Belgen een coalitie met zowel N-VA als PS ziet zitten, is niet zo vreemd volgens politicoloog Dave Sinardet (VUB): “Het gaat om partijen die redelijk van elkaar verschillen. Veel mensen denken dat dat niet de meest coherente coalitie gaat opleveren”. 

Of deze cijfers een verschil zullen maken voor de federale regeringsvorming? “Ik denk niet dat deze cijfers de dynamiek van de federale regeringsvorming gaan veranderen, daar zit trouwens nog altijd niet heel veel dynamiek in”, aldus Sinardet. “Maar er is in de Wetstraat een algemene consensus dat de piste mét N-VA en PS geprobeerd moet worden. Dus dat gaat men blijven doen, los van deze cijfers.” 
162 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Harold Anckaert

  Moest er nu één partij zijn die de moed heeft om hun overbetaalde lonen (want ieder doet cumuls wegens teveel vrije tijd) en de daarbij overbetaalde pensioenen!! Dan en dan pas zal ik voor dergelijke partij stemmen. To the point, bespaar hierin en we hebben direct over in de begroting en kan en moet iedereen hierin kunnen meegenieten!!

 • anna vandenberg

  Annick, dat zijn de onderkruipers van SP.A die mensen wijsmaken dat alles gratis is en daarna sturen ze wel de rekening. "In drie jaar van 15 naar 40 miljoen euro: prijs van nieuw stadskantoor in Gent ontspoort". N-VA of een andere partije heeft niet alleen bestuurd heeft, de centen zijn op er zijn teveel luxecadeautjes uitgedeeld in het verleden en alleen kleuters denken dat alles gratis is. De oorzaak is van de Brexit is degene die het referendum georganiseerd heeft en niet N-VA.

 • Rik Connaerdt

  Welke partijen ook deelnemen aan een volgende regering, er zullen immense belastingverhogingen komen, zonder dat die iets bij brengen aan de schuldafbouw. De excuses kennen we al: het moet van Europa, de gebruiker betaalt, de vervuiler betaalt en de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.

 • Marc Baeyens

  Laat ons de politieke structuren splitsen. Maar dat is niét het land splitsen. In tegendeel, dat is het land redden van de ondergang, van de verdeeldheid. Als iedere cultuur voor zichzelf beslist kan ze de fouten niet meer bij de andere leggen.

 • Gilbert Vermeersch

  PS en NVA moeten niet samen in de federale! WalloBru stemt links tot extreem links. Wij rechts tot extreem rechts. Herzie de financieringswet en het land moet niet splitsen zoals VB’ers willen. Oplossingen genoeg..