Exclusief voor abonnees

Moet speelgoed genderneutraal zijn?

Frankrijk maakt komaf met pop-voor-meisje en Lego-voor-jongen

Avontuurlijke jongens aan de speelgoedautootjes en verzorgende meisjes aan de poppen? Met die genderstereotypen willen zowel Frankrijk als Nederland komaf maken.
thinkstock Avontuurlijke jongens aan de speelgoedautootjes en verzorgende meisjes aan de poppen? Met die genderstereotypen willen zowel Frankrijk als Nederland komaf maken.
De Franse overheid heeft samen met producenten en winkels van speelgoed een charter opgesteld om de strijd aan te gaan tegen stereotypen en vooroordelen. Ook Nederland roept speelgoedfabrikanten op rolbevestigend speelgoed onder de loep te nemen. Moet ook in ons land komaf gemaakt worden met genderstereotypen die de sint bij meisjes poppen en speelkeukentjes door de schoorsteen doet gooien en bij jongens auto’s en Lego?

In Frankrijk mogen speelgoedwinkels voortaan geen opdeling meer maken tussen jongens- en meisjesspeelgoed, mogen ze in folders niet meer per geslacht adverteren én zal het winkelpersoneel niet meer aan de klant mogen vragen ‘is het voor een jongen of voor een meisje?’ Ook de Nederlandse minister van Emancipatie Ingrid van Engelshoven zitten die stereotiepe rolmodellen - meisjes zijn verzorgend, jongens zijn avontuurlijk - niet lekker. 

Cultuur en tradities

Kinderpsychiater Karlien Dhondt (UGent) is alvast voorstander van het Franse charter. Ze wijst er evenwel op dat onderzoek naar wat precies de individuele speelgoedkeuze van het kind bepaalt haast onmogelijk is. 

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim snauwaert

  blijkbaar zijn er geen andere problemen meer dat men er nog moet maken waar er eigenlijk geen hoeven te zijn, zot zotter zotst

 • Peter Vandewalle

  Dit begint toch compleet idioot te worden. Hangt er een penis aan, dan is het een jongen, heeft het kind een vagina dan is het een meisje. Hoe moeilijk kan het zijn? En al dat genderneutraal of transgender gezwets dient gewoon om een psychiatrische aandoening (dysforie) te normaliseren. Stop er mee. Wees content met wat je hebt of wie je bent.

 • anna vandenberg

  Hoelang gaat die soap nog duren ieder kind kiest zelf wel waarmee het mee speelt. Achtereen weer een jobcreatie, sociale werkers komen controleren of je je kind wel genderneutraal opvoedt. Als het zo verder gaat zullen er in de toekomst nog veel psychiaters nodig zijn. Het Romeinse rijk is ook tenonder gegaan aan de decadentie. Genderneutraal opvoeden zonder de geest van het kind te beïnvloeden bestaat niet. Het zijn ouders die kind willen kneden naar hun ideaalbeeld, ons project.

 • Martine Rochtus

  T ja echte jongens en echte meisjes zijn iets abnormaal aan t worden ... laat iedereen gewoon zijn wie ze zijn

 • Norbert Bauwens

  Dit begint stilaan te gek voor woorden te worden.... Mag je echt geen jongen of geen meisje meer zijn?? Gaat het binnen afzienbare tijd wettelijk verplicht worden om holebi te zijn?????? Beseft er hier nog iemand waar we mee bezig zijn????