Moet schaakkampioene (10) ons land na 7 jaar verlaten?

Frank Eeckhout
De Oost-Vlaamse schaakkampioene Karina Gulieva (10) uit Geraardsbergen die ons land mag vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap schaken nadat ze vorige maand Belgisch kampioen werd, dreigt uitgewezen te worden. Haar Russische vader en moeder proberen al zeven jaar om asiel te krijgen in ons land, maar ze zijn nu uitgeprocedeerd. "Maar in Rusland hebben wij en onze kinderen geen toekomst. We zijn het land ontvlucht, omdat mijn man dreigde vermoord te worden."

Ramiz Guliev (43) en Marina Gulieva (34) zochten zeven jaar geleden hun toevlucht in Geraardsbergen. Dochter Karina was toen 3 jaar en haar zusje Eva amper enkele maanden oud. "In 1999 werd Ramiz in zijn woonplaats Volsk aangevallen door drie skinheads. Hij verdedigde zich en daarbij liet één van de aanvallers het leven. Ramiz werd veroordeeld tot iets meer dan vijf jaar cel."

"Kort na zijn vrijlating leerden we elkaar kennen en openden we in Volsk een kruidenierswinkeltje. Maar de skinheads waren hem blijkbaar nog niet vergeten, want meteen na de opening kregen we dreigtelefoons. Daar bleef het echter niet bij want vandalen gooiden ook bakstenen en een molotovcocktail door het raam. Omdat de doodsbedreigingen aanhielden, zijn we gevlucht", vertelt Marina.

Belgisch kampioen
Op 13 juli 2010 streek het Russisch gezin neer in België en een dag later vroegen ze asiel aan. "Een jaar later kregen we te horen dat onze aanvraag geweigerd was. We tekenden beroep aan en nu drie aanvragen later, worden we plots het land uitgezet. Onze kinderen hebben hier hun leven opgebouwd", zegt Marina.

Beste van de klas Marina en Ramiz halen er de rapporten van hun twee dochters bij. "Allemaal tienen en negenen en één keer een zeven. En voor mijn zusje hetzelfde. Wij behoren tot de beste leerlingen van de klas", onderbreekt de 10-jarige Karina het gesprek. "En vorige maand werd ik nog Belgisch kampioen schaken bij de meisjes. Al mijn vriendjes wonen hier en ik spreek amper een woord Russisch."

Nooit een uitkering
"Wij hebben hier nooit een uitkering getrokken. Ik heb tot eind 2015 gewerkt in een patisserie. En als mijn man genezen is, willen we in Geraardsbergen een eigen zaak beginnen. Iets met Russische lekkernijen zodat de inwoners onze cultuur beter leren kennen", besluit Marina.