Moeizame onderhandelingen: landing Vlaamse regering pas voor vanavond of vannacht

BELGA
De puzzel voor de Vlaamse formatie ligt klaar. Vandaag zou formateur Jan Jambon een nieuwe landingspoging willen ondernemen. Om 10 uur werden de gesprekken weer opgestart, maar omdat de onderhandelingen moeizaam verlopen, wordt een akkoord pas tegen vanavond of vannacht verwacht.

Gisteren hebben technische werkgroepen zich gebogen over cijferwerk en begrotingspistes. Tegelijk heeft formateur Jan Jambon in de namiddag doorlopend gesprekken en contacten gehad met partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V). Omdat CD&V-toponderhandelaar Hilde Crevits gisteren niet mee kon onderhandelen vanwege de trouw van haar zoon, was min of meer afgesproken om gisteren niet door te duwen in de onderhandelingen. 

Strengere inburgeringsregels

Naast de begroting lagen nog knelpunten op tafel. Zo werd gediscussieerd over de strengere inburgeringsregels en met name over de getrapte toekenning van sociale rechten voor groepen nieuwkomers en hoe die juridisch sluitend gemaakt kan worden. Omstreeks 18.30 uur hielden de onderhandelaars ermee op.

Op die manier lijkt vandaag - na 47 dagen onderhandelen en 126 dagen na de verkiezingen - een beetje D-Day te gaan worden. 

Nieuwe poging

Vlaams formateur Jan Jambon doet sinds 10 uur in ieder geval een nieuwe poging om een doorbraak te forceren met de drie partijvoorzitters. De secondanten worden voorlopig niet uitgenodigd. Jambon hoopt een akkoord te bereiken met CD&V en Open Vld. De kans dat dat lukt is tamelijk groot, valt te horen in N-VA-kringen, al zal dat wellicht niet bij daglicht zijn. Als er witte rook komt, zal het eerder vanavond of vannacht zijn.

De drie voorzitters waren bij hun aankomst op het Martelaarsplein spaarzaam met commentaar. “Het gaat over de begroting en nog een aantal knelpunten”, zei Wouter Beke (CD&V). “Elke dag maken we vooruitgang.” Zijn Open Vld-collega Gwendolyn Rutten hield het op: “Er wordt hard gewerkt en ik ga dat binnen doen”.

Eigenlijk had het regeerakkoord er al moeten liggen, maar de onderhandelaars raakten het vrijdag nog niet eens over de centen. Hier kan je lezen wat we al weten over het Vlaamse regeerakkoord.

BELGA79 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kris De Wel

  Laat ze maar snel tot een regeerakkoord komen. Binnen de kortste keren valt die dan en is het aan de kiezer om nogmaals dubbel zo hard terug te slaan. Bende incompetente zakkenvullers... als zij het maar goed hebben... en ‘s nachts en tijdens het werk-end werken om extra bonussen binnen te rijven. Wij als Belg zullen wel ploeteren voor hun gelach... Een echte schande !

 • rudi berghmans

  vermoeiend , doen mensen die in ploegen werken al heel hun leven en dan moeten ze nog langer werken

 • Alain Maes

  Hopelijk is de luchthaven geopend en kunnen ze eindelijk landen, indien niet, nog een paar toertjes rondvliegen en opletten geblazen want anders raakt de kerosine op en is een noodlanding noodzakelijk voordat hij crascht

 • Billy Valcke

  De crach zal er rapper zijn.het volk heeft anders gestemd.

 • jean-pierre Vermyle

  het is toch niet normaal dat partijvoorzitters van zwaar verloren partijen mogen deelnemen aan de onderhandelingen.deze voorzitters hadden reeds moeten vervangen zijn alvorens de besprekingen te beginnen.indien kiesplicht afgeschaft wordt vrees ik dat de traditionele partijen zware klappen gaan incasseren,ook al is het maar voor provincie en gemeenten.