Moeilijke avondspits door winterse neerslag: “Wees waakzaam”

Door winterse neerslag kwam de avondspits iets vroeger op gang.
Shutterstock Door winterse neerslag kwam de avondspits iets vroeger op gang.
Het KMI waarschuwt voor gladde wegen en winterse neerslag. Daardoor is de avondspits vandaag iets vroeger begonnen. Iets voor 17 uur werd zowat 160 kilometer file opgetekend in Vlaanderen, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. “Gelukkig passen veel mensen hun rijstijl aan”, zegt woordvoerder Peter Bruyninckx. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Er wordt lokale gladheid op de grond verwacht”, voorspelt het KMI. Het weerinstituut waarschuwt dan ook met ‘code geel’ voor gladheid in grote delen van Vlaanderen. “Deze situatie maakt het voetgangers en fietsers moeilijk. Het wegverkeer wordt vertraagd en kan zelfs gevaarlijk worden. Wees waakzaam.”

Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum bevestigt aan HLN dat de avondspits vandaag iets vroeger op gang is gekomen. “De filebarometer is hoger dan normaal. Omstreeks 16 uur was het al relatief druk, hoewel het nog vakantie is. Alles wijst erop dat de winterse neerslag daarvan de oorzaak is. Gelukkig zien we via onze camera’s dat mensen hun rijstijl aanpassen.” 

“We kregen voorlopig nog geen meldingen van rijmplekken”, vervolgt Bruyninckx. “Wel is er op de E313 kans op watergladheid. Daarom is daar op vraag van de wegpolitie de maximumsnelheid verlaagd tot 70 km/u. Dat communiceren we op alle plaatsen waar dynamische verkeersborden staan.” Rond 18 uur werd die snelheidsbeperking weer opgeheven. Er werden weinig incidenten gemeld.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Ja ,winterbanden zijn overbodige luxe ,we weten het ondertussen.Als iedereen ze zou hebben moet je ook niet gedwongen 70 rijden,nu net dit zijn maatregelen omdat men geen winteruitrusting heeft.

 • Johan Coppens

  4 vlokjes sneeuw en niemand kan nog rijden....

 • Angèle van Hove

  en hoe rijden mensen pakweg in Scandinavië of Zwitserland ? Ik moet er wel bij zeggen dat ze daar zelfs in piepkleine dorpjes van zowat 50 inwoners elke nacht de straten sneeuwvrij maken

 • Richard Derijcke

  En wanneer de truckchauffeurs het inhaalverbod bij regenweer negeren is het al helemaal om zeep. Om gek van te worden!

 • guy vermeulen

  Doe maar veel snelheidscontrole met anonieme wagens, want ze rijden overal gelijk zotten,agressievelingen ,geen voorrang verlenen,richtingaanwijzers zijn blijkbaar nooit nodig of het is misschien een optie bij sommige merken,ik weet het niet, bumperkleven waar je al de maximum snelheid rijd, niet te doen. maar als ze een blauw zwaailampje zien is hun goesting snel over zo helden zijn het wel.