Moeders nemen vaker dan vaders maand ouderschapsverlof tijdens zomervakantie

g
Getty Images/Cultura RF g
Met de start van de zomervakantie piekt ook het ouderschapsverlof. Zes op de duizend werknemers vragen dat aan, om een maand vakantie te hebben samen met hun kind(eren). Twee op de drie keer is het de moeder die thuisblijft, een op de drie maal de vader. Dat berekende de hr-dienstverler Acerta.

Alleen mensen met kinderen tot 12 jaar kunnen ouderschapsverlof nemen. "Als je daarmee rekening houdt, dan is meer dan zes op duizend werknemers die een volledige maand van het werk afwezig blijven, best veel", stelt Acerta. 

Ouderschapsverlof wordt ook het vaakst aangevraagd door werknemers van 30 tot 49 jaar, de leeftijd waarop kan worden verwacht dat ze jonge, schoolgaande kinderen hebben. 

Acerta verwacht dat het ouderschapsverlof de komende jaren mogelijk minder fors zal pieken tijdens de zomervakantie, maar meer verspreid zal zijn over de verschillende schoolvakanties. De regels werden immers versoepeld. Sinds begin juni kan je ouderschapsverlof voor kortere periodes aanvragen, indien je werkgever ermee akkoord gaat: bijvoorbeeld een week voltijds ouderschapsverlof of een maand halftijds. 

De cijfers zijn gebaseerd op data uit 2018 van bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Emi De graeve

    als het voor sommige mensen betekent dat vakantie in het onderwijs twee maanden nietsdoen is ... dan vraag ik mij af waarom niet alle vacatures in een record tempo ingevuld geraken ?

  • Luc Desmet

    "Zomervakantie" is geen algemene term die voor iedereen hetzelfde betekent. Voor mensen in het onderwijs betekent dit 2 maanden nietsdoen. Voor kinderen ook. Maar voor de grote hoop betekent het gaan werken. Dus het woord "zomervakantie" is beetje zinloos.

  • Pieter Verhulst

    Bericht aan vaders en André Hazes citerend. Pak alles wat je kan. Van een vader die vroeger minder mogelijkheden had maar ook die niet nam en later tot de conclusie kwam dat ook hij maar een nummer was voor de werkgever. Iedereen denkt dat hij specialer is als je jong bent, but jou are not.