Moederbedrijf Veviba moet Waals gewest nog 3,7 miljoen euro terugbetalen

Ministers Pierre-Yves Jeholet en René Collin op de hoorzittingen rond de zaak Veviba.
Photo News Ministers Pierre-Yves Jeholet en René Collin op de hoorzittingen rond de zaak Veviba.
De slachthuisgroep Verbist moet nog 3,7 miljoen euro aan leningen terugbetalen, zo heeft de Waalse minister van Economie Pierre-Yves Jeholet dinsdag meegedeeld in het Waalse parlement. 

In de voorbije jaren werd er veel Waals geld gepompt in Verbist. De groep ontving sinds 2013 5,5 miljoen euro aan leningen van Sogepa, de financiële arm van het Waalse gewest. Een deel van dat geld moet nog worden terugbetaald, liet Jeholet weten. Naast de leningen ontving Verbist sinds 2001 ook nog 2,88 miljoen euro aan Waalse investeringspremies. 

Door het huidige vleesschandaal rond de groep ontstond er een vertrouwensbreuk tussen de Waalse regering en Verbist. Veviba, dochterfiliaal van Verbist, kwam vorige week in opspraak nadat bleek dat de helft van de gecontroleerde producten niet in orde waren met de regels voor voedselveiligheid. 
De regering stuurde een crisismanager naar Veviba om de toekomst van de bedrijven in Bastenaken en Rochefort te bestuderen en de werkgelegenheid te bekijken. "Er moet over gewaakt worden dat de betrokken bedrijven een lokale en Waalse verankering hebben", onderstreepte Jeholet. 

Om de rundersector te ondersteunen, heeft de MR-minister bij het Waalse exportagentschap Awex om een strategische nota gevraagd. Het moet de "schade beperken" voor het imago van de sector en de export. "Het is ook mijn doelstelling om de geïnvesteerde bedragen te recupereren. Daarvoor wordt alles in het werk gesteld", verzekerde Jeholet.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Deville

  Verbist een echte nieuwe Vlaamse ondernemer. Subsidies vragen, leningen vergeten terug te betalen, foefelen dat het geen naam heeft en de vermoorde onschuld blijven spelen.

 • Tom Faes

  Er is maar één oplossing mogelijk porta closa.

 • Charel Van de Cloot

  Het wordt meer dan tijd dat alle bedrijven van en rond Verbist eens grondig gecheckt worden, alsook de vele "weide"gronden in Haacht die enkel gebruikt worden als campingterreinen voor Rock Werchter.

 • pietertje Kamp

  Dan wet men de reden vd afwachtende houding van FAVV.

 • ROGER BROUWERS

  Overmorgen falliet met de centen ergens ver weg .En het plebs zal ervoor opdraaien.Gekende truck van de maffia.Mark my words