Moeder Vande Lanotte ernstig ziek: onderhandelingen tot maandag opgeschort

BELGA
Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) zat deze voormiddag samen met de Franstalige partijen. Na een uur brak hij de onderhandelingen af wegens familiale omstandigheden.

De communautaire onderhandelingen worden tot maandag opgeschort omdat de moeder van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte in kritieke toestand verkeert. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever deze namiddag in naam van de onderhandelende partijen in de Senaat aangekondigd. De moeder van Vande Lanotte lag al enkele dagen in het ziekenhuis, maar haar gezondheidstoestand is er nu ernstig op achteruit gegaan. Het nieuws werd ook bevestigd door de woordvoerster van de sp.a.
 
Vande Lanotte zat deze voormiddag aan tafel met de Franstalige voorzitters van PS, cdH en Ecolo. Nadien woonde hij de technische vergadering over de financieringswet bij. Rond 13.00 uur kreeg hij naar verluidt een telefoontje van het thuisfront met de mededeling dat het niet goed ging met zijn moeder. De bemiddelaar is toen naar West-Vlaanderen vertrokken.
 
In een verklaring die hij deed op vraag van Vande Lanotte kondigde Bart De Wever in naam van de onderhandelaars aan dat alle werkzaamheden die verband houden met de onderhandelingen tot maandag worden opgeschort. Enkel de lopende technische vergadering zou worden afgewerkt. Die vergadering is ondertussen echter ook afgelopen. Iedereen die rond de tafel zat, was naar verluidt onder de indruk van het gebeurde.
 
De Wever wenste de bemiddelaar en zijn familie in naam van alle partijen veel sterkte om de moeilijke momenten door te komen. Hij sprak de hoop uit dat iedereen begrip zou opbrengen voor de situatie en de privacy van de betrokkenen zou respecteren. (belga/ka)