Moeder van Belgische Syriëstrijder zelf verdacht van hulp aan terrorisme

RTBF
Géraldine Henneghien is in verdenking gesteld van financiering van terrorisme en (poging tot) terroristische rekrutering. Dat nieuws is bevestigd aan de RTBF. De vrouw is moeder van een Belgische Syriëstrijder, ze kwam de voorbije maanden vooral in het nieuws met haar strijd tegen radicalisering en jihadisme.

In een telefoongesprek met de RTBF geeft Henneghien haar versie van de feiten. "Eind 2013 is mijn zoon naar Syrië vertrokken, In 2014 kreeg ik te horen dat hij gewond geraakt was. In die periode nam ook een jong meisje uit Frankrijk contact met me op. Ze wilde naar Syrië vertrekken om met hem te trouwen. Ik heb geprobeerd om dat uit haar hoofd te praten, maar ze was niet tegen te houden. Haar toekomst lag ginder, zei ze."

"1.000 euro"
Haar gewonde zoon vraagt intussen hulp: hij heeft geld nodig om de huur, het eten en de verzorging te betalen. "Ik heb haar toen een kleine som geld meegegeven, 1.000 euro om precies te zijn. Mijn gewonde zoon was platzak in oorlogsgebied, wat kon ik anders doen? Ik kon hem toch niet laten sterven van de honger?"

Het meisje vertrekt, maar keert platzak terug. Radeloos neemt ze opnieuw contact op met haar 'schoonmoeder'. "Ik heb haar nadien nog wat geld gegeven, want ze had echt niets meer. En dat is blijven duren tot vorige vrijdag, toen vroeg de rechter mij om dat niet meer te doen."

"Tegen ronselaars wordt niets gedaan"
In februari 2015 vernam Henneghien via een simpele sms dat haar zoon om het leven gekomen was bij een bombardement. Op de vraag hoe het nu met haar gaat, volgt een lange stilte. En dan een zucht, gevolgd door tranen. "Er zijn nog altijd ronselaars die jongeren naar Syrië sturen onder de neus van de veiligheidsdiensten. Tegen hen wordt niets gedaan. Wij hadden de autoriteiten nog voor zijn vertrek gewaarschuwd voor onze zoon, maar ze hebben niets gedaan. Alsof het nog niet genoeg is dat hij nu dood is."

"Ik zet mijn strijd verder"
"Ik zal mijn strijd tegen radicalisering in scholen verderzetten, nog heviger dan voordien. Als de autoriteiten niets ondernemen, moet ik het maar zelf doen."

De vrouw speelt een leidende rol in 'Les Parents Concernées' (Bezorgde Ouders, nvdr). Die organisatie verenigt families die een familielid naar Syrië of Irak hebben zien vertrekken. Het federaal parket weigert elk commentaar. Of haar versie de juiste is, zal dus nog moeten blijken.

Documentaire
In januari zond de Amerikaanse nieuwszender CSBN een documentaire uit waarin Henneghien aan het woord gelaten werd.  "Ik haat ronselaars", klonk het daar. "Ze hebben de moed niet om zelf naar Syrië te gaan, maar ze hebben wel de moed om jongeren erheen te sturen."

"Anis was een vriend van iedereen. Hij was een heel normale jongen en hij vertelde elke dag grappen. Wanneer er iets mis ging op school, zei hij altijd: 'Ik moet helpen'. Dat was mijn zoon."

"Hij wilde terugkeren"
In 2013 veranderde Anis. Hij ging naar een nieuwe moskee, begon vijf keer per dag te bidden en was vaak verwikkeld in discussies over de Koran met zijn vader. Eind 2013 vertrok hij naar Syrië om nooit meer terug te keren.

"Hij zei me een keer 'Mama, ik wil terug naar België komen, dus koop mij alstublieft een ticket naar ergens anders'", vertelde Geraldine. "Ik heb hem gezegd dat ik een ticket zou kopen naar waar hij wou. Twee uur later belde hij mij en zei hij dat hij nooit meer zou terugkomen en dat hij daar zou blijven bij zijn broeders."

"Blij dat hij gestorven is"
Volgens Geraldine luisterde IS de telefoongesprekken van haar zoon af, zodat ze konden ingrijpen als hij wou vertrekken. "Sommigen zeggen dat het gemakkelijk is om te vertrekken. Ik zeg van niet. Het is niet gemakkelijk om terug te keren", aldus Geraldine.

"Ik ben blij dat hij gestorven is, want ik kon niet slapen toen hij daar was. Ik dacht elke dag aan hem en vroeg me af wat hij aan het doen was. Ik ben egoïstisch, maar ik heb liever dat mijn zoon er niet meer is."