Moeder Syriëstrijder getuigt in Vlaams Parlement

Saliha Ben Ali, de moeder van een overleden Syriëstrijder, kwam vandaag getuigen op de slotzitting van de Commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering van het Vlaams Parlement.  Haar zoon Sabri (19) stierf vorige winter in Syrië.

Ben Ali is zelf sociaal werkster en betrokken in de organisatie 'Les Parents Concernés', een organisatie die steun biedt aan verontruste ouders van Syriëstrijders.
 
Voor zijn afreis, vroeg Sabri zijn moeder of hij naar het huwelijk van een moslimbroeder mocht.  Wat Ben Ali zich niet realiseerde, was dat ze zo toestemming gaf voor zijn jihadreis. Dat was de laatste keer dat ze haar zoon levend zag.

Enkele maanden later kreeg haar man telefoon van een Syriër. "Gefeliciteerd, uw zoon is gestorven als martelaar", vertelde die. De familie bleef achter met heel veel vragen, maar kreeg geen antwoorden.  

In het Vlaams Parlement hield ze een pleidooi voor een soepelere terugkeer van Syriëstrijders. "Gedesillusioneerde jongeren moeten onder begeleiding een nieuw leven kunnen beginnen. Je moet hen opnieuw leren leven, zonder enige druk."

VRT