Moeder laat 17-jarige zoon drugs gebruiken in tuinhuis: "Niet gevaarlijk"

thinkstock
Voor de correctionele rechtbank van Mechelen zijn vandaag een vrouw en haar echtgenoot verschenen die de - op dat moment - 17-jarige zoon van de vrouw cannabis lieten roken in het tuinhuis, waar de zoon "zijn eigen plekje" had. Beiden zijn zelf cannabisgebruikers en wilden op die manier naar eigen zeggen een oogje in het zeil houden.

De twee staan terecht voor het inrichten van een lokaal waar een minderjarige drugs kan gebruiken en op die manier druggebruik mogelijk te maken en te ondersteunen.

"Niet gevaarlijk"

Volgens de moeder was het 'beruchte' tuinhuis echter al aanwezig toen ze het huis in 2012 kochten en was het toen al als 'eigen plekje' ingericht voor de zoon van de vorige eigenaar. "Daarna werd het ook het 'eigen plekje' van mijn toen 15-jarige zoon", zegt de moeder aan onze redactie. "Van cannabis was er toen nog geen sprake. Pas rond zijn 17e verjaardag is er over gesproken."

Over de feiten waarvoor ze terechtstaat zei de vrouw vandaag in de rechtbank dat ze haar zoon "wilde beschermen tegen erger." "Zo kon ik hem in het oog houden, zien met wie hij optrok en zorgen dat hij niet met harddrugs begon, want daar ben ik resoluut tegen", aldus de vrouw.

Ze gaf toe zelf met haar echtgenoot regelmatig cannabis te gebruiken, maar ziet daar geen graten in. "Ik vind het niet gevaarlijk." De jongen werd in 2015, enkele dagen voor zijn 18e verjaardag, aan de schoolpoort betrapt toen hij een joint rookte. Daarna ging de bal aan het rollen.

De rechter gaf haar een flinke bolwassing. "Mevrouw, de wet verbiedt élk gebruik van drugs, dus ook cannabis en daar is een reden voor. Het is wél gevaarlijk. Als u 's avonds een jointje rookt, bent u daags nadien nog onder invloed en mag u geen voertuig besturen. Beseft u dat wel?"

Het parket meent dat de moeder en stiefvader gebaat zijn bij een cursus bij De Sleutel en vorderde een straf van 4 maanden met probatie-uitstel. De twee kennen hun vonnis binnen een maand.
123 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Verdonschot

  Cannabisgebruik zal zo slecht ng ni zijn kijk ma naar de Noorderburen daar staan ze al een stapke verder

 • Vla Ming

  Iemand die alcohol consumeert is ook een druggebruiker . Alcohol is drugs net zoals cocaine, mdma , cannabis. Best even opzoeken wat de definitie van drugs / druggebruiker is en kom dan is terug.

 • Tom Desmedt

  Cannabis kan wel degelijk schadelijk zijn als je het misbruikt. Maar dat is ook zo met cola en water.. bij het verbranden van cannabis komen schadelijke stoffen vrij, bij het verdampen of oplossen in boter, NIET:)

 • Jeffrey Jaspars

  het word steeds meer duidelijk dat rechters en ministers totaal niet weten waar ze over praten...... een beetje trumpiaans

 • Antigoon antigoon

  cannabis wordt zelfs medisch gebruikt..dat deze rechter zich beter bezighoudt met de échte drugs zoals die welig tieren als recreatie tijdens weekends en in antwerpen waardoor schietpartijen en afrekeningen bijna dagelijkse kost zijn ipv wéér een paar kleine vissen moet betuttelen omdat de roverheid er geen winst op kan maken. Zware drugcriminelen laten ze wel lopen met hun winst!