Moeder kankerpatiëntje haalt half miljoen op voor onderzoek medicijnen

Moeder Delphine Heenen en haar zoon Raphaël.
Vincent Duterme Moeder Delphine Heenen en haar zoon Raphaël.
Een 42-jarige moeder uit Brussel heeft al een half miljoen euro opgehaald voor onderzoek naar medicijnen tegen kanker. De vrouw ontdekte dat haar zoon Raphaël (13) in de strijd tegen zijn tumoren geneesmiddelen kreeg die meer dan 50 jaar geleden op de markt kwamen. 

Kinderen krijgen veel van de nieuwste medicatie niet omdat farmabedrijven ze niet voor hen willen testen. Europa verplicht de sector daar nochtans toe. "Maar enkel als de ziekte ook bij kinderen voorkomt en dat is bij veel kankers niet het geval", vertelt Raphaëls mama. "Toch blijkt dat die medicijnen ook werken bij andere kankers die kinderen wél treffen, maar dat wordt niet eens onderzocht." (SSB/FrD)

Hoe komt het dat de vaak effectievere recentere medicijnen veelal niet beschikbaar zijn voor kinderen? Hoe wordt het geld dat Delphine heeft ingezameld besteed? En hoe gaat het intussen met Raphaël? Lees het in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis! 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Carl Parker

    Hartverscheurend hoe 'jan met de pet' geld moet ophalen terwijl die industrie bij de prijzen er een nulletje achter zet.

  • Dave Florizone

    Mooi gebaar van deze moeder, maar de farmaceutische industrie zijn nu ook niet bepaald de moeder Theresas, al die kankerfondsen voor onderzoek halen vele miljoenen op en als je ziet dat Janssen Farmaceutica in 2016 een winst van 2 miljard euro (negen nullen) realiseert, dan kan je toch wat vragen stellen aan welke vingers het geld van talloze goede doel acties voor kankeronderzoek blijft hangen.

  • Geert Jonckheere

    Die bedrijven halen grote winsten binnen, dat is alles wat telt! En de politiek trekt er zich geen bal van aan!