Moeder doodde kinderen door financiële problemen

Het huis van het gezin in Jambes.
BELGA Het huis van het gezin in Jambes.
De moeder van de twee kinderen die zondag dood werden aangetroffen in Jambes is aangehouden voor dubbele moord. Dat zegt procureur van Namen Philippe Dulieu. De vrouw, die de feiten heeft bekend, verscheen maandag voor de onderzoeksrechter. Ze zei dat ze de kinderen doodde omdat ze al jaren in angst leeft omwille van een moeilijke financiële situatie.

De vrouw gaf de twee kinderen van 2,5 en 6 jaar oud zaterdagmiddag slaapmiddelen. Ze bond vervolgens de jongste vast aan de enkels en verdronk het kind in de badkuip. Nadien bond ze enkels en polsen van de oudste vast en deed hetzelfde. Ze legde de kinderen nadien in hun bed.

Toen haar echtgenoot zaterdagavond thuis kwam, vermoedde die niets. "Ze zei hem dat de kinderen al gaan slapen waren en ze brachten samen een rustige avond door voor de televisie", aldus de procureur. De man vertrok de volgende ochtend weer naar een vriend en vond de kinderen bij zijn terugkeer rond 15 uur. De vrouw bevond zich in de slaapkamer. Ze had meerdere pogingen ondernomen om zichzelf op te hangen.

Werkloos
De vrouw legde uit dat ze al meer dan drie jaar rondloopt met de plannen. Ze is werkloos en haar echtgenoot is sinds kort ook zijn werk kwijt. "Ze was bang omwille van de moeilijke financiële situatie. Het is de enige oplossing die ze zag opdat haar kinderen als volwassenen niet ongelukkig zouden zijn."

De doos met slaapmiddelen, door een vriend vergeten in de woning, lijkt de doorslag te hebben gegeven. "Ze zei ook dat de kleinste van de twee kinderen maandag naar de kleuterschool zou gaan. Ze was daar erg bang voor", aldus nog de procureur.

De oudste zoon was een kind uit een eerdere relatie. De vrouw, geboren in 1987, is niet gekend bij het gerecht. "In het koppel verliep alles goed", voegde de procureur daar aan toe. De dame verschijnt deze week voor de raadkamer en wordt onderzocht door een psychiater.

BELGA
BELGA