Moeder die zoon wurgde en dumpte op straat: "Ik zag de duivel in zijn ogen"

Jan Aelberts
Gewurgd, de keel overgesneden en begraven in een valies, op enkele meters van haar huis. De manier waarop Y. M. haar achtjarig zoontje vermoordde en dumpte, is te gruwelijk voor woorden. Tijdens haar verhoor verklaarde de 33-jarige vrouw dat ze een visioen had, weet La Dernière Heure. "Ik zag de duivel in de ogen van mijn zoon", klonk het.

Y.M. was zaterdag in het holst van de nacht de straat opgetrokken om een put te graven in een klein parkje naast de spoorlijn in de Paul Deschanellaan in Schaarbeek. De koffer met daarin het lichaam dekte ze vervolgens toe met wat aarde.

"De moeder leek gekalmeerd"
De politie was de avond voordien nog langsgekomen omdat ze aan het tieren was tegen haar kinderen en er vielen ook klappen. "Maar er waren geen elementen die zo'n drama voorspelden", zegt Brussels parketwoordvoerster Ine Van Wymeersch. "De kinderen waren daar en de moeder leek gekalmeerd."

Omstreeks 4 uur ging Y.M. echter volledig door het lint. De buren zagen haar met een valies sleuren en stelden de volgende ochtend vast dat de jongste zoon verdwenen was. Opnieuw werd de politie gebeld, gevreesd werd immers dat de vrouw naar Syrië zou vertrekken. Eind 2013 had David G., de vader van haar kinderen, zich immers aangesloten bij IS. Bijna onmiddellijk biechtte ze de feiten op en wees ze de plek aan waar ze haar kind begraven had.

Oudste zoon op veilige plek
Y.M. werd gisterenmiddag aangehouden en voor de onderzoeksrechter geleid. Ze moet nu binnen vijf dagen voor de raadkamer verschijnen, die zal zich dan uitspreken over haar verdere aanhouding. De oudste zoon, die blijkbaar alles heeft zien gebeuren, staat onder toezicht van een jeugdrechter en is ondergebracht op een veilige plek.

De buren hadden al meermaals vastgesteld dat de moeder psychische problemen had. En Véronique, de tante van de kinderen, had in 2013 al aan de alarmbel getrokken. "Wij hebben bij herhaling gezegd dat de moeder sinds het vertrek van mijn broer naar Syrië niet meer in staat was om voor de kinderen te zorgen. Maar het leek alsof we iedere keer weer tegen een nieuwe muur aanliepen." Het parket zal nu intern onderzoeken of de kindermoord vermeden had kunnen worden.